3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-tervis on takerdumas suvisesse puhkuseperioodi

Kõigepealt pean oluliseks öelda, et olen sada protsenti e-tervise poolt ja ootan kärsitusega, et see septembrist lahti läheks, nagu seadustas riigikogu eelmise aasta lõpus. Tegelikult andis seaduseandja e-tervisele kiirema stardi, kuna varem pidi asi käivituma alles jaanuaris 2009.

Kõigepealt pean oluliseks öelda- et olen sada protsentie-tervise poolt ja ootan kärsitusega- et see septembrist lahtiläheks- nagu seadustas riigikogu eelmise aasta lõpus. Tegelikultandis seaduseandja e-tervisele kiirema stardi- kuna varem pidi asikäivituma alles jaanuaris 2009.

Maksumuudatused jõustuvad tavaliselt jaanuaris ja üldse on paremsuuri muutusi teha uuest aastast: kes lubab lõpetada ülesöömise-kes rahalaristamise. Neli kuud varasem tähtaeg võib kaardid segilüüa mistahes uuendusel- ammugi siis kõiki tervishoiuasutusi jainimesi puudutavatel muudatustel.<br />Senist asjade käiku jälgides tundub- et me ei jõua uue kooliaastaalguseks selle asjaga valmis. Ja nii nagu valitsusel on omavaruplaan eelarve kehvemaks täitumiseks- peaks E-tervise Sihtasutustegema musta stsenaariumi tõrgete puhuks. Miks ma nii arvan?<br />Asjad venivad ja samas tähtaeg pitsitab. Sisuliselt on vaja ridaolulisi asju teha ära nelja kuuga- aga on kahtlane- kas jõuab.Alles aprillis paneb sotsiaalministeerium e-õigusse digilookävitamiseks vajaliku kümne rakendusakti eelnõu. Rõhutan- eelnõu.Millal need vastu võetakse- teab jumal taevas. Heal juhul jäävadtööks mai- juuni- juuli ja august - magusad puhkusekuud.<br />Esmalt kavatsetakse digitaliseerida saatekirjad ja epikriisid.Lisaks mitmed tehnilised sõnumid infosüsteemide vahel andmetevahetamiseks- näiteks juhtumi alustamise teatis või patsiendipõhiandmete päring. Septembrist käivitub digitaalne registratuur-aeg-kriitiliste andmete teenus- digitaalsete meditsiinilisteülesvõtete päring ja digiloo päringud ning tahteavaldusedpatsiendile ja päringud raviarstidele. Kõik see on tohutulttöömahukas ja ­aeganõudev.<br />Aga puhkuste ajal on huvi uuenduste vastu leige- isegi kuie-tervise ametnikud tahavad suve läbi tööd rabada. Suvi on pigemhäälestuse aeg. Septembris puhkuselt tööle saabujad tahavad töögapihta hakata- mitte revolutsioonilisi uuendusi katsetada. Jõudu seljuhul e-tervise ametnikele- motiveerimaks arste suvisteksületundideks. Jänni jäämise puhul käivitub aga klassikalinestsenaarium- kus üks ametkond süüdistab teist ja loodab sellegalöögi endalt kõrvale suunata. Seda on tunda juba tänases lehes lk 4debatis e-tervise juhi Madis Tiigiga.<br />Kasvõi arvutikoolitus tuhandetele meedikutele on ohtlikultlohisemas ja aega selleks järjest vähem. Et arste haiglate kaupakoolitusele saata- tuleb nende vastuvõtuajad aegsasti muuta ja seeeeldab pikemat planeerimist.<br />Hilinenud on ka e-tervise portaali avamine- mis pidi käiku minemaveebruaris- kuid praeguse seisuga avaneb märtsi teises pooles.Tegelikult on kõik need digiprojektid natuke hoomamatud. E-tervisekodulehel on hanke võitjatest ja keerulise nimetusega projektidestmuljetavaldav nimekiri- kuid see pigem pelutab.<br />Kuus tervishoiuasutust on läbimas aprilliks pilootprojekti. Selleston näha- mis hakkab tegelikult juhtuma. Pilootarstid räägivad- etesialgu kulub aega palju.<br />Ehk on nad aprilliks vilunumad ja nende pealt mõõtu võttes võiboletada- et e-tervisesse sisseelamiseks lähebki kuskil neli kuud.Ehk käivitub kogu sisuline töö ladusalt 2009 jaanuaris- mil seealgselt käivituma pidigi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099