Autor: Triinu Laan • 3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soolevähk leitakse liiga hilja

Eelmise aasta lõpul valminud riiklikus vähistrateegias ei ole tähelepanu pööratud haigestumissageduselt teisel kohal olevale soolevähile.

2000. aastal andis Euroopa Liit välja direktiivi- tõhustamakssoolevähi ennetamise kampaaniat Euroopa Liidu riikides- kuid Eestis ei ole niivõrd tõsise probleemiga veel tegelemahakatudki.<br />Regionaalhaigla onkoloogiakeskuse endoskoopiaosakonna vanemarst jaIDCA  kontaktisik Eestis Mart Eisen usub- et probleemiteadvustamiseks tuleks kõigepealt parandada elanikkonna teadlikkustsoolekasvajate tekkimise põhjustest ja uuringu võimalustest.“Teadlikkuse tõstmine peaks hõlmama patsientide kõrval katervishoiutöötajaid ja tervishoiukorraldajaid-” rõhutasEisen.<br />Pooltel avastatud soolevähi juhtudel on tegemist jubakaugelearenenud staadiumiga- kus  soolevähk on kasvanud läbisoole seina ja andnud siirdeid lümfisõlmedesse.<br />“Kaugelearenenud vähi puhul kulutame raviks ressursse kümneid kordirohkem- kui kulutaksime  ennetusele ja varasele avastamisele-”sõnas Eisen- kelle sõnul on Eestis olemas toimivendoskoopiakabinettide süsteem.<br />Eisen jätkas- et praeguses tervishoiusüsteemis on side patsiendi japerearsti vahel nõrk ega soodusta vähi avastamist. “Praegu onperearstid hõlmatud tulevikku suunatud projektidega- nagugeenivaramu jne- aga soolevähi avastamise probleem on teravaltaktuaalne ega tohi jääda muude projektide suhtes tagaplaanile-”arvas Eisen. Ta rõhutas- et väga oluline on perearstide aktiivsussoolevähi avastamisel.<br />Esimeseks sammuks pakkus ta välja perearstidele soolevähiennetamise ja varase avastamise juhendi väljatöötamist.<br />Teise ideena tõi Eisen esile konsultatiivse keskuse loomisesoolevaevustega inimestele. “See oleks lisaks üks võimalus- kuidaslühendada ahelat perearst-eriarst-endoskoopilised uuringud-” ütlesEisen.<br />Niikaua kui massiuuringuid ei tehta- saab soolevähki avastada mitmetunnustatud meetodiga. Peitevere avastamise test võimaldab avastadasooles mikrokoguseid verd- mis viitab vähkkasvajale. Teiseksoluliseks uuringuks pidas Eisen  kolonoskoopiat ehk jämesooleuuringut videoendoskoobiga.<br />Soolevähk võib pesitseda inimeses enne vaevuste tekkimist viis-kuusaastat. Tõenäoliselt kõnnib Eestis praegu ringi ligi 3500avastamata soolevähiga inimest. “Soolevähi avastamine on sisuliseltõnneasi-” nentis Eisen.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099