31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omaosalus ravimite ostmisel peab vähenema

Eesti patsientide omaosalus ravimite eest tasumisel on kõrgemaid Euroopas. Siiski ei läinud esimesel kooskõlastusringil läbi seadusemuudatused, mis aitaks seda leevendada. Nendest olulisim kaotaks ära 200kroonise soodustuse ülempiiri 50protsendilise soodustusega retseptiravimite ostmisel.

Praegu ei ole just harvad juhtumid- kus hinnatundlikumadpatsiendid jätavad arsti määratud ravimid välja ostmata. Keskminekindlustatu omaosalus 2007. aastal 50protsendilise soodustusegaravimite eest tasumisel oli haigekassa statistika andmetel67-1%.<br />Soodusravimeid välja ostes oli eelmisel aastal keskmine omaosalus38-6%. See on  aastatega suurenenud. Näiteks 2004. aastal olisee 36%.<br />Euroopa ravimitootjaid ühendava organisatsiooni EFPIA statistikaandmetel oli 2004. aastal sellest suurem patsientide omaosalus vaidTaanis ja Sloveenias.<br />Rikkamates Euroopa riikides jäi patsientide omaosalus valdavalt5-10% vahemikku. Kõige madalam - kõigest 0-3% - oli seeHollandis.<br />Kogu retseptiravimite maksumusest jäi ravimiameti andmetel 2007.aastal Eesti patsiendi kanda keskmiselt 44%.<br />Ravimiameti statistika järgi  on aastatega järjest suurenenudka patsientide kulutused ravimitele ühes kuus.<br />Arvestades toodud fakte- on viimane aeg midagi ette võttapatsientide osa vähendamiseks ravimite ostmisel- sest seetõttu poleerinevatele patsiendirühmadele vastav ravi piisavaltkättesaadav.<br />Kuigi sotsiaalministeeriumis ettevalmistatud seadusemuudatustes onmõningaid kohti- mille üle võiks arutleda- on siiski patsientideleravimite kättesaadavuse paranemine omaosaluse vähendamisega olulineargument seadusemuudatuste kiireks vastuvõtmiseks.

<em>Risto Kukk<br />Ravimitootjate Liidu projektijuht</em>

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099