Arstid tikuvad keelatud maale

Eetika:
Viimasel ajal on arstid üha sagedamini reklaamides esinenud

Eesti arstieetika koodeksis on arstipraktika peatükis punkt- mis ütleb: “Arstile on sobimatu reklaamida nii trükistes- raadios kui ka televisioonis igasuguseid meditsiiniteenuseid- nende hulgas eriti hügieeni- või ravivahendeid.”<br /> Seda punkti on rikutud korduvalt.<br /> Olukorrast ajendatuna tegid Tartu Ülikooli peremeditsiini õppetooli töötajad koos Eesti Perearstide Seltsi (EPS) juhatusega arstidele pöördumise- kus nad kutsusid meedikuid üles mõtlema sellele- et on sobimatu oma eriala prestiiži kasutada üksikute kaupade reklaamimiseks.<br /> Reklaamide hulk kasvab<br /> Meditsiiniuudiste toimetusele on arste näitavaid reklaame sel aastal jäänud silma vähemasti 5-6. Reklaamitakse peamiselt loodustooteid ja mineraalaineid.<br /> Eesti Perearstide Selts on aga näiteks vastu võtnud põhimõttelise seisukoha reklaamides mitte osaleda. “Oleme kõigile pakkumistele alates mineraalvetest kuni hügieenitoodete ja ravimiteni alati ei öelnud-” kommenteeris EPSi juhatuse esimees Madis Tiik.<br /> Samas ütles ta- et teinekord kasutatakse reklaamides sõna perearst ka konkreetse arstita- kuid selle vastu ei saa midagi teha.<br /> Miks arstid selliste pakkumistega nõus on- ei oska Tiik  öelda- kuid arvab- et tegemist on isiklike kogemustega või tuttavate tehtud pakkumistega. Tiik on seisukohal- et arst peaks oma positsiooni ühiskonnas hoidma- mitte lörtsima.<br /> Tartu Ülikooli polikliiniku ja peremeditsiini dotsent Ruth Kalda on täheldanud- et alates sügisest on selliseid reklaame ilmunud eriti silmatorkavalt populaarteaduslikesse terviselehtedesse ja -ajakirjadesse. “Ma arvan- et paljuski on reklaamides osalemine tingitud teadmatusest-” nentis ta.<br /> Ei taha kommenteerida<br /> Üks viimaseid ja silmatorkavamaid juhtumeid on seotud Merelahe Perearstikeskuse perearsti Riin Lannoga- kes reklaamis farmaatsiafirma Pharma Nord reklaamajakirjas Sinu Tervis seleeni. “Ma ei näe arstina üldse vajadust siin midagi kommenteerida-” teatas Lanno tõredalt.<br /><br /> Edasi loe põhilehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.