Haiglanakkus levib käte kaudu

Kristi Tael,
Tartu Ülikooli Kliinikum

On paradoks- et keeruliste probleemidega haigete ravimisega suureneb immuunpuudulikkusega isikute hulk.<br /> TÜ Kliinikumi nakkushaiguste eriala vanemarst-õppejõud Matti Maimets rõhutab muiates- et haigla on väga eriline asutus: see on koht- kus kohtuvad kõige erinevamad mikroobide populatsioonid kõige erinevama immuunstaatusega patsientidega.<br /> Kliinikumis loodi juba enam kui viis aastat tagasi infektsioonikontrolli teenistus- mille  eesmärk ja ülesanne on tegeleda probleemide ennetamisega.<br /> Matti Maimetsa sõnul- kes on ühtlasi ka infektsioonikontrolli teenistuse eestvedaja ja juht- tegeletakse infektsioonide jälgimisega ning saadud info analüüsimise järel juba ennetava tegevuse planeerimisega.<br /> Eelmisel sügisel algatas teenistus ülekliinikulise kampaania “Käed puhtaks!”- millesse haarati mitte ainult meditsiinitöötajad- vaid ka patsiendid ja nende külastajad. Eesmärgiks ikka hospitaalinfektsioonide ennetamine. Teenistus jälgib ning hindab antibiootikumide kasutamist kliinikumis- et ei areneks välja uusi resistentseid bakterite tüvesid. Tema sõnul on teenistuse töö tulemusel vähenenud näiteks ventilaatorpneumooniate hulk ligi kolm korda.<br /> Haiglanakkuste ülekandeteid on mitmeid- kuid kõige sagedasem neist on mikroorganismide ülekanne tervishoitöötaja käte vahendu-sel. Käte hügieen ongi kõige tähtsam infektsioonide vältimise meetod.<br /> Ida-Tallinna Keskhaigla vastutava infektsioonikontrolli õe Elle Ende sõnul on põrandate desinfitseerimisest olulisem kontaktpindade sagedasem puhastamine ja käte põhjalik  pesemine. Ende viitas ka uurimusele- mille järgi tervishoiutöötajad ei teadvusta isikliku hügieeni tähtsust haiglanakkuste ennetamisel.<br /> Uuringu andmetel teadis ainult 35% vastanutest- et kunstküüned soodustavad kontaminatsiooni gram-negatiivsete bakteritega. Kõigest 40%  teadis sõrmuste- 61% kunstküünte ja 48% pikkade küünte seost haiglanakkuste ülekandmisel.<br /> Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogiaosakonna peaspetsialisti Linda Jõgi sõnul maadlevad kõik Euroopa riigid praegu raske küsimusega- kuidas kõige tõhusamalt haiglanakkuse järelevalvet teostada. “Võrdlevaid andmeid on väga raske koguda-” nentis  Jõgi.<br /> “Haiglanakkustõrje standardid” anti sotsiaalministeeriumis välja 2000. aastal ja vastavalt ministeeriumi määrusele nr 117 on kõigis Eesti haiglates haiglanakkustõrje meeskond- kes kontrollib haiglanakkusstandardite järgimist ja teavitab tervisekaitseinspektsiooni haiglanakkustest.<br /> “Kõigil haiglatel on olemas oma süsteem- aga andmed- millega saaks ühte haiglat teisega võrrelda- meil veel pole-” sõnas Jõgi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.