27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eakate hooldusele õenduserialade killustamine kaasa ei aita

Aprilli esimeses Meditsiiniuudistes soovitas Tartu Ülikooli õendusteaduse osakonna professor Pirkko Routasalo luua Eestis Soome eeskujul gerontoloogiaõdede eriala, põhjendades seda vajadusega osutada eakatele parimat teenust.

Aprilli esimeses Meditsiiniuudistes soovitas Tartu Ülikooliõendusteaduse osakonna professor Pirkko Routasalo luua Eestis Soomeeeskujul gerontoloogiaõdede eriala- põhjendades seda vajadusegaosutada eakatele parimat teenust.<br />Ettepanek ei lange kokku Eesti tervishoiu- sh õendusearengusuundadega. On selge- et eakatele suunatud tervishoiuteenustemaht lähiaastail ainult kasvab ja peabki kasvama- kuid see võikstoimuda Eesti võimalusi arvestades.<br />Professor Routasalo viitab Soome kogemusele- kuid võrdluses tulebmeeles pidada- et Soome on Eestist mitmeid kordi suuremaelanikkonnaga.  Soomes on 100 000 elaniku kohta 13 õde- meilvaevu 7 õde- mis on ka suurte riiklike pingutuste tulemus.Lisaspetsialiseerumine meile sobi. See  õdesid eakateravisseei too ja hooldusesse juurde- vaid selline nõudmine tõenäoliseltraskendaks veelgi geriaatria osakondade komplekteerimist.<br />Eestis liideti 2002. aastal seni eksisteerinud 16 õenduserialaneljaks: vaimse tervise õenduseks- kliiniliseks õenduseks-intensiivõenduseks ja terviseõenduseks. Muudatuse tingis arusaam-et meie riigi ja rahvaarvu väiksust arvestades ei ole mõistlikkoolitada suures mahus kitsalt spetsialiseerunud õdesid. Nii saavadkõik õed kõrghariduse tasemel laiapõhjalise üldõe hariduse- millelelisandub õe-spetsialisti haridus vaimse tervise õenduse- kliiniliseõenduse- intensiivõenduse või terviseõenduse erialal.<br />Väljatöötatud suunda on järginud nii tervishoiukõrgkoolid Tartus jaTallinnas kui ka Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õendusteaduseosakond.<br />Kõrgkoolide- sotsiaalministeeriumi ja Eesti Õdede Liidu koostöös onEuroopa Liidu toel valminud neli uut õppekava ning esimesedlõpetajad töötavad õdede-spetsialistidena tervishoiuasutustes jubamitmendat aastat. Tundub- et valik on end õigustamas.<br />Praegune õdede põhikoolitus sisaldab hulgaliselt õppeained- miskäsitlevad eaka inimese erisusi. Õe-spetsialisti pädevus annab õelejuba väga head teadmised ja oskused eakatega töötamiseks.Õe-spetsialisti õpe toimub riiklikult rahastatud õppekohtadel ja onkättesaadav kõigile kõrghariduse ja töökogemusega õdedele. Kitsasspetsialiseerumine ei ole end õigustanud ka Euroopa Õdede Nõukoguja Rahvusvahelise Õdede Nõukogu hinnangul ning sellest arusaamastlähtuvad nende organisatsioonide soovitused liikmetele.

Regina Palatu<br />Eesti Õdede Liidu Tallinna ja Harju piirkonna juhatuse esimees

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099