Ravimiturg peaks ka sel aastal jõudsalt kasvama

Eelmise aasta ravimituru kasv jätkub ilmselt ka sel aastal, kuna negatiivne riigieelarve ravimihüvitisi ei kärbi.

Sellegipoolest vaatab ravimitootjate liidu esimees Akshay Mody alanud aastale ettevaatlikult. “Ajalugu on näidanud- et kui on olnud sellised suured tõusuaastad- siis reeglina järgneb väga tagasihoidlik kasv- mis jääb alla 10 või 5 protsendi-” on Mody ettevaatlik.<br /> Tamro tegevdirektor Tarvo Vaasa leidis- et ravimituru selle aasta kasvu on põhimõtteliselt väga raske öelda.<br /> “Oleme siin näinud igasuguseid aegu. 2006. aastal oli kasv ainult 5-4%- kuid see on hüpanud ka 29% välja-” rääkis Vaasa. Tema sõnul elab ravimiturg üldjoontes oma elu sõltumata ülejäänud majandusest.<br /><strong>Tulem käes aasta hiljem</strong><br /> Mody ütles analoogset - 1990-ndate lõpu majanduslangust meenutades: “Majanduslangus tuli ravimitootjateni ka tol ajal minu meelest teatud peiteperioodi järel ehk üheaastase hilinemisega.” Tema hinnangul võib see olla seotud haigekassa eelarvega ning kui sel aastal tuleb majanduses suurem aeglustumine- siis haigekassa eelarves kajastub see alles järgmisel aastal.<br /> Raskematel aegadel väheneb Vaasa sõnul peamiselt kosmeetika ja loodustoodete ostmine- kuid ravimeid tarvitatakse ikka edasi.<br /><strong>Negatiivne eelarve</strong><br /> “Mis aga mõjutab ravimiturgu- ja väga kõvasti- on see- kui toimub mingi muudatus ravimite kompenseerimises ehk- kui riigi negatiivse lisaeelarvega vähendatakse kompenseeritavate ravimite kompensatsiooni mahtu-” tõi Vaasa välja.<br /> Turu näilist kasvu peegeldab ka hinnatõus- kuid sisuliselt pole see kasv.<br /> “Kui kompensatsiooni mahtu ei puudutata- siis võib arvata- et kasv jääb samasse reitingusse eelmise aastaga ehk  15% juurde-” oli Vaasa optimistlik.<br /> Üldises plaanis on aga raha ravimiturule ikka juurde tulemas: “Eks need hinnakesed tõusevad ikka omasoodu-” lausus Vaasa ja lisas- et ravimite kompenseerimine on iga aastaga paranenud. Viimane ongi  üks mootor- mis ravimituru kasvu garanteerib.

Pikemalt loe paberlehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.