Arstid pooldavad velskerluse taaselustamist

Lõppes Meditsiiniuudiste veebiküsitlus
teemal, kas Eestis tuleks taastada velskriamet. Kokku oli 110 vastajat, kellest
46 arvas, et jah, sest see vähendaks arstide tööd.

44 arvamuse avaldajat oli seisukohal, et õdede õigusi võiks laiendada. Vaid kümme vastajat märkis linnukese vastusevariandi: "ei, õdedest piisab", juurde.

Küsitluse tulemusi kuuldes leidis Tallinna perearstide seltsi juhatuse esinaine Diana Ingerainen, et vastajate mõte liigub õiges suunas. "Meil ei ole vaja velskreid tagasi, vaid on aeg hakata meie õdesid usaldama. Meil on kõik see olemas ja inimesed peaksid sellesse hakkama uskuma uuesti," lausus ta.

Ingeraineni sõnul ei pea ilmtingimata õdede ametinimetust muutma, aga kui muud moodi ei saa, siis võib neid näiteks terviseõdedeks ümber nimetada. "Aga ma olen vastajatega täiesti ühel meelel, et peab ära legaliseerima nende töö ja lahti kirjutama läbi tegevusjuhiste nende tööülesanded," lausus OÜ Järveotsa Arstid perearst Ingerainen.

Tema sõnul on õed teatud retsepte kindlasti pädevad kirjutama, sest nad nagunii pikendavad retsepte ja on võimelised aru saama, kas inimene on stabiilses seisundis. Kuigi retseptide juures jääks oma osa ka arstil: kui retsepti kaks korda aastas pikendada, peaks Ingeraineni sõnul üks kord nägema arst seda inimest, aga teine kord võiks vabalt jääda see töö õe hooleks.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liigeTriinu-Mari Ots on seisukohal, et pole otstarbekas ega vajalik, et patsient iga mure korral perearsti poole pöördub. "Õed on saanud suurepärase hariduse ja enamus ka
olulisi täiendkoolitusi, et paljude hädadega, millega inimesed on harjunud arsti poole pöörduma, ise toime tulla," lausus Ots.

Ta on kindel, et kogu meditsiinisüsteem liigub õdesid toetava ja väärtustva tervishoiu suunas. Seda eriti praegusel, ja lähiajal veel süveneval, arstide põua tingimustes.

Ots märkis, et paljud inimesed ei ole siiski veel harjunud, et ka pereõde annab adekvaatset informatsiooni. "Kahjuks ei toeta seda siiani ka meie seadusandlus. Nii mina isiklikult kui ka Eesti Perearstide Selts on seisukohal, et õdede rolli eelkõige esmatasandi meditsiinisüsteemis tuleb rohkem väärtustada ja ka seadusandlikult tugevdada nende positsiooni," lisas ta.

Näiteks on perearstide haigekassalepingus punkt, et ägeda haigusega patsient peab saama pöördumise päeval arsti vastuvõtule. Otsa sõnul oleks normaalne, kui piisaks pereõe vastuvõtust, kes vajadusel koordineerib patsiendi edasi arstile.

Tema meelest suudab ka õde hinnata ägeda haiguse korral ajutise töövõimetuse vajadust ning võiks omada teatud retseptide väljastamisõigust. "Kordusretseptid - mis paraku toimib tihti nii, et inimene ise ei tulegi vastuvõtule, vaid saadab naabrinaise - suudab õde ise välja trükkida ja võiks oma õigust ka neid allkirjastada," pakkus ots.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.