Autor: Violetta Riidas • 28. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neeru- ja eesnäärmekasvaja külmutatakse

Põhja-Eesti Regionaalhaigla hakkab esimese Baltimaade haiglana kasutama uudset vähkkasvajaid hävitavat meetodit - krüoablatsiooni.

Tegemist on kirurgilise operatsiooniga, mille käigus vähirakud külmutatakse eluvõimetuks, vahendas etv24.ee.

Krüoablatsiooni operatsioone on maailmas katsetatud juba kümmekond aastat ja tulemused on paljutõotavad. Täna juhendas PERH-i arste Leonhard Kukke ja Peep Baumi Soome Vaasa kliiniku kirurg Peter Nylund, kes on krüoblatsioonimeetodit kasutanud neeru- ja eesnäärmekasvajate raviks 2002. aastast alates.Nylundi sõnul on krüoablatsioon 98 protsendil juhtudest näidanud viie aasta jooksul täielikku edu väiksemate neerukasvajate puhul, mis on kuni 3 cm suurused. Krüoablatsiooni korral kasutatakse kasvajani jõudmiseks laparoskoopiat, mis tähendab, et kehasse tehakse kolm auku, mille kaudu sisestatakse kaamera, külmutamiseks vajalikud nõelad ja termomeetrid.Suurendav kaamerapilt võimaldab kirurgidel määrata täpselt koha, kuhu nõelad sisestada. Üks termomeeter asub kasvaja sees ja teine neeru terves osas. Kui kõik nõelad on paigas, algab 40-60 miinuskraadi juures külmutamine, mis kestab 10 minutit. Samal ajal jälgitakse hoolega kasvajast puutumata neeruosa temperatuuri, et sealsed rakud külmumise tõttu ei kannataks.Külmutamise järel toimub soojendamine ja sama faasi korratakse veelkord. Pärast kirurgiliste riistade eemaldamist ja aukude kinniõmblemist on operatsioon lõppenud. Kogu protseduur kestab sõltuvalt kasvaja suurusest tund kuni poolteist. Operatsiooni patsiendisõbralikkus seisneb selles, et üldjuhul võib kasvaja all kannatanu koju minna juba järgmisel päeval.PERHi vanemarst-uroloog Peep Baum ütles, et operatsioon tehniliselt väga keerukas ei ole. "Pigem on ta nii kirurgile kui ka haigele lihtsam. Midagi reaalselt välja ei lõigata," selgitas Baum.Operatsiooni jälginud viiest riigist pärit arstid hindasid oma Eesti kolleegide tööd väga kõrgelt.Põhja-Eesti Regionaalhaigla tahab kindlasti nende operatsioonidega jätkata, küsimus on rahas.PERHi kirurgiakliiniku juhataja, uroloog Leonhard Kukk ütles, et nad on haigekassaga rahastamise teemal rääkinud. Mujal maailmas on hinnad tema sõnul päris kõrged, sest kasutada tuleb kõikvõimalikke gaase - argooni ja heeliumit, mis on kallid. "Praegu hakkab meil alles tekkima ettekujutus, mis see hakkab Eestis maksma," kommenteeris Kukk.Krüoablatsioon töötati välja Iisraelis, kus seda algselt kasutati hoopiski sõjanduses.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099