Autor: Violetta Riidas • 2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rasedusaegsed uuringud suudavad tuvastada vaid väikese osa geneetilistest kõrvalekalletest

Rasedusaegsed testid aitavad tuvastada vaid poole võimalikest kromosoomivigadest, hoiatavad Itaalia teadlased.

Barcelonas Euroopa geneetikakonverentsil esinenud Itaalia teadlaste sõnul tuleb naisi põhjalikumalt teavitada rasedusaegsete uuringute tõhususest ja nende tegemisega kaasnevatest ohtudest, vahendas nupsu.ee uudisteagentuuri BBC.

Itaalia Busto Arsizio laboris töötav Francesca Grati analüüsis rohkem kui 100 000 looteanalüüsi, sh ka riskantset lootevee-uuringut ja uuris, millised kromosoomilised kõrvalekalded tuvastamata jäid.Tema sõnul avaldusid geneetilised kõrvalekalded vaid pooltel juhtudest.„Haigusi, mida need testid tuvastada ei suuda, on väga palju. Samuti pole need võimelised 100-protsendiliselt ka kõige sagedamini levinud geenimutatsioone tuvastama,“ rääkis Grati.Grati sõnul on äärmiselt oluline selgitada patsiendile hetkel kasutatavate analüüside piiratud võimekust. See võimaldaks riskantse protseduuri vajalikkust põhjalikult kaaluda.Suurbritannia Ämmaemandate ühingu pressiesindaja sõnul tuleks siiski keskenduda enim esinevate kõrvalekallete uurimisele, mitte tekitada naistes paanikat ja panna nad muretsema harvaesinevate haiguste pärast.„Kui rääkida naisele 50 erinevast haigusest, millest mõnda tuleb ette üks 150 000 sünni kohta, ei ole nad võimelised seda vastu võtma,“ selgitas ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099