Tõstamaa tervisekeskuses sündis poisslaps

Tänavune beebibuum ei kulge ainult
sünnitusmaja seinte vahel. Selle nädala esmaspäev polnud Tõstamaa
tervisekeskuses tavapärane - perearst Madis Veskimägi oli üksinda majas, kui
ennelõunal peatus tervisekeskuse ees auto, kuhu kutsuti 21-aastast naist
vaatama.

Nagu selgus, oli patsiendil 37. rasedusnädalal sünnitustegevus alanud. Selles pole Veskimägi sõnul iseenesest midagi erilist, sest naised ikka sünnitavad. Aga Tõstamaa perearstikeskuse jaoks oli tegemist esmasünnitajaga.


„Muidugi olen valmis andma sünnitusabi. See on üks ilusamaid hetki meediku töös,“ ütles tervisekeskuse tohter.


Veskimägi leiab, et meediku poolt abist keeldumine põhjendustega, et ei oska, kardan, äkki juhtub midagi – on kuritegu, mida ei saa õigustada. Seda enam, et sünnitusabi on õppinud kõik arstid, õed ja velskrid. Õpitut läkski Veskimägil 9. juunil tarvis.


Kõigepealt kuulas tohter lapse südametoone – need olid selged ja mootor tuksus 100-110 lööki minutis. Tulevane ema aidati kell 11.23 tervisekeskuse diagnostikakabineti läbivaatuslauale. Samal ajal kutsuti maakonnakeskusest ka kiirabi.


Kuni kiirabi saabumiseni tuli tohtril ligi tund aega koos naise partneriga sünnitustegevust toetada. Mõne hetke pärast puhkesid ka looteveed, milles ei näinud Veskimägi infektsiooni või muud patoloogia leidu. Jätkus aktiivne sünnitustegevus ja perearst tundis juba lapse pead.


Saabus lisavägi ämmaemandaga mehitatud kiirabibrigaadi näol - 13.20 jõudiski meedikute abil emaüsast välja poeglaps. Näitajad korras: esimese minuti Apgari ehk sünnihinne 9, hingamisteed vabad, käed-jalad normis, sünnimuhk väike, 5 minuti Apgari hinne 10.

Värske ema kaotas sünnitusel umbes 200 ml verd - tema seisund oli hea ja kõndis ise kiirabiautosse.

Kella kaheksast õhtul helistas Veskimägi haigla vastsündinute osakonna valveõele ja sai kinnitust, et lapse ning ema seisund endiselt hea.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.