Magamistoas olev teler teeb väikesed lapsed haigeks

Noorte tuppa pandud teler avaldab poistele
ja tüdrukutele erisugust mõju.

Magamistuppa pandud televiisor rikub noore inimese tervise. Nii mõneski peres on noore tuppa paigutatud teler tervisehädade põhjuseks, kirjutas Eesti Päevaleht.

Ameerikas Minnesota ülikoolis uuriti ligi 800 13-19-aastast noort. Ajakirjas Journal of American Academy of Pediatrics ilmunud uuringu kokkuvõtte järgi avaldab noorte tuppa pandud teler poistele ja tüdrukutele erisugust mõju. Tüdrukute puhul toimus dramaatiline muutus liikumises – see langes 30% pärast seda, kui magamistuppa toodi televiisor. Poistel langes märgatavalt keskmine hinne koolitunnistusel.

Nii poiste kui ka tüdrukute puhul mõjutas teleri paigutamine magamistuppa ka nende söömisharjumusi. Telerit omavad noored sõid 20% vähem puu- ja juurvilja, samal ajal suurenes maiustuste osakaal toidusedelis. Televiisorist sai ka perekonna asendusasi – televiisorit nautivate noorte seas vähenes tunduvalt ühise peresöögilaua taga veedetud kordade arv.

Uurimisrühmas oli 2/3-l noortest oma toas televiisor. Uuringut tehes võrreldi neid noori otseselt nendega, kellel isiklikku telerit ei olnud. Uurimisrühma juhtinud teadlase Daheia Barr-Andersoni arvates tuleks lapsevanematele öelda, et soovituslik on murdeealiste tubadest televiisorid ära võtta.

Lisa kommentaar

  • Silvia Kruusmaa

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.