18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiiltelefonide ohtlikkuse tõestamine jätkub

Massachusetts´i osariigi senaator Edward. M. Kennedy´l hiljuti diagnoositud halvaloomuline ajukasvaja on taas kord pinnale kergitanud ammuilma vaidlusi tekitanud teema ajukasvaja ja mobiilitelefoni sagedase kasutamise vahelistest seostest.

Kolm Ameerika tunnustatud neurokirurgi kinnitasid viimati Larry Kingi juhitud teleintervjuus, et nad väldivad mobiiltelefoni otsest kõrva ääres hoidmist, kirjutas New York Times. Austraalia rahvusliku ülikooli neurokirurgia professor Dr. Vini Khurana, kes on samas üks suurimaid mobiiltelefonide kritiseerijaid ütles, et ta kasutab mobiiltelefoni vaid kõlari funktsioonil ega hoia seda kõrva ääres. Niisamuti eelistavad CNN meditsiiniuudiste peakorrespondent, Georgia osariigi Emory haigla ülikooli neurokirurg Dr. Sanjay Gupta ja Kalifornia osariigi Los Angeles Cedar Sinai Meditsiinilise Instituudi kirurg Dr. Keith Black kasutada mobiiltelefoni asemel kõrvamikrofoni. "Teooria mobiiltelefonide põhjustatud ajukasvajast on väljakutsuvalt kergeusklik," arvab Montefiore meditsiinikeskuse neurokirurgia esimees Dr. Eugene Flamm. Ameerika toidu- ja ravimiameti (FDA) andmetel ei ole kolm suurimat epidemioloogia uuringut alates aastast 2000 näidanud mitte mingeid kahjulikke mõjutusi. Juhtiv telekommunikatsiooni ühing CTIA, kes esindab traadita telekommunikatsioonivahendeid- ja teenuseid, ütles oma pöördumises, et teadusajakirjades avaldatud globaalsed uuringud on näidanud, et traadita mobiiltelefonid ei tekita terviseriski. FDA mainib siiski, et uuringud olid tehtud kolme aasta vältel ja ei puuduta mobiiltelefonide pikaajalist ja sagedast kasutamismõju inimesele. Mobiiltelefonid eristavad mitte ioonseeruvaid kiirguslaineid, mis on liiga nõrgad, et kahjustada DNA keemilist sidet, mis on üheks vähi põhjustajaks.

New York Times`i andmetel ei ole hetkel teada mitte ühtegi bioloogilist mehhanismi, mis selgitaks, kuidas mitte ioniseeriv kiirgus võiks viia vähini. Kuid probleemi püstitanud teadustöötajate sõnutsi ei tähenda teaduse võimetus mehhanismi selgitamisel seda, et mehhanismi pole olemas. Terviserisk arvatakse olevat tekkinud mobiiltelefonide poolt toodetud soojuskiirguse ja raadiosageduslainete neeldudumisest peamiselt kaela ja pea piirkonnas. Viimased uuringud on viidanud ajukasvaja esinemisele peamiselt selles peapiirkonnas, kus patsient tavaliselt hoiab oma telefoni. Mõned uuringud on välja toonud seose mobiiltelefoni ja kolme eri vähkkasvaja vahel (glioom, kõrvasüljenäärmevähk ja akustiline neuroom). Need vähivormid on harva esinevad ja haigestumisrisk on väga madal. Möödunud aasta Ameerika Epidemioloogia ajakirjas avaldatud materjali põhjal selgus Israelis tehtud uuringutest, et sagedastel mobiiltelefoni kasutajate seas oli haigestumisrisk kõrvasüljenäärme vähki ligi 58% Samuti selgus Rootsis tehtud uuringutest mobiiltelefoni kasutamisel 10 aasta jooksu, et haigestumine akustilise neuroomi vähki on kahekordistunud. Mõnede arstide arvates kuuluvad suuremasse riskigruppi mitte täiskasvanud, vaid lapsed, keda tänapäeval ootab ees eluaegne kokkupuude traadita kiirgusega. Laste puhul on kolju luustik õhem, koed vastuvõtlikumad ning aju areneb kiiresti. Neile, kes kardavad iga võimalikku ohtu traadita mobiiltelefoni kasutamisel, on üheks lahenduseks kõrvamikrofon, kuid ka selle seadme ohutus on vaieldav. "Halvima stsenaariumi kohaselt saame me lõplikud uuringud 10 aasta pärast, mis viitavad mobiiltelefonide mõju ajukasvajale," tõdes Kalifornia Los Angeles Cedar Sinai meditsiinilise instituudi kirurg Dr. Black.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099