Kohv kaitseb Alzheimeri tõve eest

Igapäevane annus kofeiini takistab
kolesterooli halbadel omadustel mõjule pääseda. Teadlased seostavad ülemäärast
kolesteroolitaset muu hulgas Alzheimeri tõvega.

Ajakirjas Journal of Neuroinflammation avaldatud artiklis kirjutavad Põhja-Dakota ülikooli teadlased, et kõigest ühest tassist kohvist saab piisava koguse kofeiini, et takistada rasvarikkal menüül häirimast hematoentsefaalse barjääri tööd, kirjutab Novaator

Hematoentsefaalne barjäär on membraan, mis takistab veres leiduvate kahjulike kemikaalide pääsu ajju, lubades samas vaba juurdepääsu olulistele toitainetele. Seega moodustab ta ajule sobiva mikrokeskkonna. Varasemad uurimused on näidanud, et rasvarikka menüü tõttu võib hematoentsefaalse barjääri töö häiruda, mida seostatakse ka Alzheimeri tõve tekkega, kirjutas Science Daily.

Kofeiini mõju testimiseks andsid teadlased küülikutele päevas 3milligrammise kofeiinidoosi, toites neid samal ajal kolesteroolirikka toiduga. Kontrollgrupi küülikuid toideti samamoodi, kuid kofeiini ei antud. 12 nädala möödudes selgus, et kofeiini saanud küülikute hematoentsefaalne barjäär oli märksa vähem kahjustatud.

"Näib, et kofeiin aitab tasakaalustada kolesterooli halba mõju," ütles uurimuse juht Jonathan Geiger. "Kõrge kolesteroolitase tõstab Alzheimeri tõppe haigestumise riski, sest halvendab barjääri efektiivsust. Katsega näitasime, et kofeiin kaitseb kolesterooli põhjustatud kahjustuste eest."


Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

14. august 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuli 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.