Raseduse ajal põetud suguhaiguste ja sünnitraumade vahel võib olla seos

Utahi ülikooli teadlaste uuringutest
selgus, et raseduse ajal põetud suguhaigused ja kuseteede põletikud võivad
vastsündinule põhjustada raskekujulist sünnitraumat-gastroskiisi.

Naistel, kes on raseduse ajal või enne rasedust põdenud suguhaigust või kuseteede põletikku, on neli korda suurem tõenäosus sünnitada gastroskiisi diagnoosiga laps, märkisid Ameerika Utah ülikooli teadlased ajakirjale British Medical Journal.

Gastroskiis on kaasasündinud kõhu eesseina osaline puudumine, mille kaudu on sooled väljunud kõhuõõnest.

„Gastroskiis on ülemaailmne terviseprobleem, mille esinemissagedus tõuseb. Me ei oska seletada miks, kuid usume, et sugulisel teel levivate suguhaiguste sagenemise ja gastroskiisi vahel on seos,“ kinnitas Utahi meditsiinikooli pediaatriaprofessor ja Utahi sünnitraumade avastamise võrgustiku direktor Marcia L. Feldkamp.

Teadlased võrdlesid 505 gastroskiisi diagnoosiga laste emasid kontrollgrupiga, mille moodustasid 4924 naist, kel olid sündinud terved lapsed. Mõlema grupi naised läbisid telefoniküsitluse raseduse eel või enne rasedust esinenud kuseteede haiguste ja sugulisel teel levivate haiguste kohta. 70% küsitletud naistest nõustus uuringus osalema.

Uuringust selgus, et naistel, kes olid raseduse ajal või vahetult enne rasedust põdenud suguhaigust või kuseteede põletikku, oli neli korda suurem tõenäosus sünnitada gastroskiisi diagnoosiga laps. Alla 25 aastastel emadel, kelle lapsed sündisid gastroskiisiga, esines kuseteede põletikku või suguhaigusi viis korda enam kui kontrollrühma emadel.

Gastroskiisi põhjustavad toimemehhanismid ei ole veel täpselt teada, kuid teadlased kahtlustavad sünnitrauma esinemisel nii keskkonna kui emapoolseid tegureid. Samuti selgus uuringutest, et noorematel naistel vanuses kuni 20 eluaastat on 11 korda suurem risk sünnitada tõsise sünnitraumaga laps.

Üheks aladiagnoositud suguhaigustest on klamüüdia, kuna paljud naised isegi ei tea, et neil on seda esinenud. "Klamüüdia levib kiiresti ja võib põhjustada kuseteede põletikku. Murdeealised tavaliselt ei mõtle tagajärgedele. Mida nooremalt alustatakse suguelu, seda suurem on risk haigestuda suguhaigustesse ning see on nooremas vanusegrupis suureks probleemiks," nentis M. Feldkamp.

Võrreldes varasemate aastakümnetega on tänapäeval gastroskiidi diagnoosiga vastsündinutel ellujäämislootust ligi 90 %.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.