Kolesterooliravi lapsepõlves võib ära hoida südamehaigused täiskasvanueas

USA lastearstid soovitavad lastele
intensiivset kolesterooliuuringut ja -ravi vältimaks südameprobleeme
täiskasvanueas, kirjutas medpage.com.

Kolesterooliuuringute kampaania pooldajate arvates ilmnevad südamehaiguste esimesed sümptomid juba lapsepõlves. Eriti kui ligi 30% ameerika lastest on ülekaalulised, kardavad paljud arstid, et täiskasvanueas on ülekaalulistel lastel silmapiiril nii südamerabandus kui ka diabeet.

Kolesterooli alandavad ravimid, statiinid, võivad olla laste parim lootus, vähendades varajase südamerabanduse riski, väitsid kolesterooliravi pooldavad lastearstid. Kui kaaluprobleemid ei lahene, soovitatakse kolesterooliravi alustada alates 10aastastest lastest.

“Olukord on epideemiline, järjest väiksema lapse kolesterooliravi risk on tunduvalt väiksem ja kasu hiljem palju suurem. Uuringute andmetel on kolesteroolialandajad lastele ohutud,“ väitis meditsiiniprofessor ja USA Georgia meditsiiniülikooli neonatoloogia osakonna juhataja Jatinder Bhatia.

Kui laste perekonnaliikmete haiguslugudes esineb enne 55. ja 65. eluaastat nii infarkti kui ka kõrget kolesterooli, siis soovitatakse alustada kolesterooliuuringuid juba alates teisest ja mitte hiljem kui kümnendast eluaastast. Samuti soovitatakse teha kolesterooliuuringuid lastel, kes ei ole teadlikud oma perekonnaliikmete haiguslugudest, kuid on ülekaalulised, ja lastel, kes põevad diabeeti.

Isegi kui laste kolesteroolitase on korras, soovitatakse teha järelkontroll kolme kuni viie aasta jooksul. Esmalt soovitatakse muuta elustiili ja mõelda tervislike eluviiside peale. Medikamentoosset ravi soovitatakse lastele alates kaheksandast eluaastast, kel on kolesteroolitase 190 mg/dl ja kel on perekonnas esinenud varajasi südamehaigusi või teisi riskitegureid. Esmalt tuleks riskigruppi kuuluvatel lastel vähendada kolesteroolitaset vähem kui 160 mg kuni 110 mg.

Kuigi kolesteroolialandajad on olnud kasutusel alles alates 80ndate keskpaigast, puudub tõestusmaterjal kolesterooliravi tõhususe kohta lapsepõlves, mis vähendaks südamerabanduste riski keskeas. Samuti soovitatakse ülekaalulisuse kahtlusega lapsele alates 18. elukuust anda madala rasvaprotsendiga piimatooteid, mis aitab langetada kaalu ja vähendada kolesterooli taset.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.