Vähisurmade vähenemist USAs seostatakse haridusega

Nelja peamise vähivormi tõttu on USAs
alates 1990ndate algusest surnud järjest vähem inimesi, uurijate hinnangul on
selle tinginud haridustaseme tõus.

Atlantas Emory Ülikoolis ja Ameerika Vähiühingus korraldatud uuring näitas, et kopsu-, rinna-, eesnäärme- ja soolevähist tingitud surmajuhtumid 25-64aastaste ameeriklaste seas 1993.-2001. aastani on enim vähenenud nende inimeste seas, kellel on vähemalt 16aastane ehk kõrgharidus. Erand oli mustanahaliste naiste suremus kopsuvähi tõttu, mis on jäänud samale tasemele, kirjutas reuters.com.

Alla 12aastase haridusega (st vähem kui keskharidusega )inimeste puhul aga langes vähisurmade arv vaid rinnavähki põdenud valgete naiste seas. Alla 12aastase haridusega inimeste seas kasvas valgete naiste kopsuvähki suremus ja mustanahaliste meeste soolevähki suremus, ülejäänud juhtudel püsisid suremusnäitajad vaatlusperioodi algusega samal tasemel.

"Hiljutine suremusnäitajate alanemine peamiste vähiliikide puhul on USAs madalama haridusega tööealistest inimestest mööda läinud, viidates, et madalamate sotsio-majanduslike gruppide liikmed ei ole teistega võrdväärselt saanud kasu viimase aja arengutest raskete haiguste ennetamisel, varajasel avastamisel ja ravil," kirjutasid uurijad ajakirjas Journal of the National Cancer Institute.

Uurijate hinnangul on selleks mitu põhjust. Näiteks hakkavad vähemharitud inimesed suurema tõenäosusega suitsetajaks, samuti ei osale madalama haridusega naised kuigi aktiivselt sõeluuringutes. Madalama haridusega inimesed saavad tavaliselt ka madalamat palka, mis piirab nende võimalusi raviks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.