Haigekassa: Eestis tekitavad ärajäänud visiidid pikki järjekordi

Kui Rootsi kolleegid kurdavad, et
patsientide tõttu ärajäänud visiidid lähevad riigile rahaliselt väga kulukaks,
siis siinne probleem on pigem seotud ravijärjekordadega.

"Haigekassa arvamuse kohaselt on suurim kahju nii eriarsti kui ka teiste patsientide, kes selle arsti juurde pääsemist ootasid, ajakadu," ütles haigekassa tervishoiuteenuste juhataja Helvi Tarien. "Eriarstil seetõttu, et patsient jääb tulemata, teistel arstile pääsu soovivatel patsientidel seetõttu, et nad lihtsalt peavad kauem järjekorras ootama."

Rahaline kadu ei saa Eestis ühe visiidi korral olla suurem kui 184 krooni, sest just selline on 2008. aastal tervishoiuteenuste loetelus kehtestatud eriarsti esmase ambulatoorse vastuvõtu piirhind. Korduva vastuvõtu piirhind on 146 krooni.

2007. aastal toimus riigi vahenditest rahastatuna 3 624 744 eriarstiabi ambulatoorset vastuvõttu. Andmeid selle kohta, kui suur hulk neist patsiendi tõttu ära jääb, haigekassal ei ole.

"Et olukorda ravijärjekordade osas parandada on sotsiaalministri kinnitatud määruses "Tervishoiuteenuste kättesaadavuse nõuded" sätestatud tervishoiuteenuse osutajatele ravijärjekorra pidamise nõuded, mis peavad tagama, et patsienti informeeritakse arstile pääsemise ajast ja kontaktidest. Patsiendile edastatud info võimaldab ka patsiendil õigeaegselt teavitada teenuse osutajat visiidile mitteilmumisest," selgitas Tarien.

Lõuna-Rootsis Skåne regioonis saadetakse patsientidele arsti visiidi kohta meeldetuletus SMSiga, et vältida ärajäänud kohtumisi. Skåne regiooni aastasest 4 miljonist arstivisiidist umbes 80 000 puhul jääb patsient kohale tulemata. Patsiendi osa, mis visiidi ärajäämise tõttu saamata jääb, on 150-300 Rootsi krooni (250-500 Eesti krooni). See aga on vaid väike osa kogukuludest, milleks on hinnanguliselt umbes 2000 Rootsi krooni (ligi 3400 Eesti krooni) visiidi kohta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.