18 aastat kestnud uuring: tervislik toitumine pikendab oluliselt naiste eluiga

Värsked puuviljad, juurviljad, oad ja
täisteratooted pikendavad tunduvalt naiste eluiga - eriti
võrreldes lääneliku toitumismudeliga, mis ei soosi kõrget vanust. Selliste
tulemusteni jõuti uuringuga, millesse oli kaasatud üle 72 000 ameeriklanna.

Harvardi Ülikooli teadlased avastasid, et suremus oli 17% väiksem nende naiste hulgas, kes toitusid tervislikult. Uuringud kestsid 18 aastat. Selline dieet vähendas sealhulgas ka riski surra infarkti või insuldi tagajärjel, vahendas Eesti HIV-positiivsete Võrgustik.

Uuringute käius peeti „õigeks“ sellist dieeti, mis sisaldas endas puuvilju, köögivilju, ubasid, täisteratooteid, kala ja kodulinnu liha.

Läänelikuks toitumismudeliks loeti dieeti, mis sisaldas küpsetatud punast liha, komme, friikartuleid ja jahutooteid - näiteks leiba ja saia.

Läänelikku toitumismudelit tarvitavad naised surid uuringu käigus 21% tihedamini. Teadlaste poolt avastatud resultaadid on avaldatud meditsiiniajakirjas Circulation.

„Traditsiooniliselt pööratakse tähelepanu teatud toiduainetele, kuid eluea pikendamiseks tuleb arvestada toitumist tervikuna,“ räägib uuringu juht, doktor Kristin Haidemann. Teadlane esindab Saksamaa Toitumisinstituuti.

Toitumisalane eksperiment kestis 1984–2002. Iga 2-4 aasta möödumisel vastasid naised üksikasjalikule testile oma dieedi kohta, samuti oma harjumuste kohta – suitsetamine, vitamiinide tarvitamine, füüsiline aktiivsus ning teised tervist mõjutavad faktorid.

Uuringute toimumise, 18 aasta jooksul, suri peaaegu 6000 naist. Haidemanni meeskond selgitas välja, et viiendik naistest, kes järgis ranget dieeti, suri harvem veresoonkonna haigustesse. Kuid „läänelikku” toitumismeetodit järgivatel naistel suurenes 22% ulatuses risk surra infarkti või insulti, 16% tihedamini surid nad vähki võrreldes nendega, kes tarvitasid minimaalsetes kogustes küpsetatud punast liha, desserte ja jahutooteid.

Sellisel moel toob uurimus täpselt välja seose toitumismudeli ja tervise vahel.

„Meie uurimus rõhutab vajadust üle minna tervislikule toitumisele, mis sisaldab suurendatud puu- ja köögivilja, ubade, täisteratoodete, kala ja koduse toidu kasutamist ning minimaalset liha- ja jahutoodete, friikartulite ja kommide kasutamist,” teevad teadlased kokkuvõtte.


Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

11. september 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.