16. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ema rasedusaegne pähklite tarbimine võib olla lapsel astma põhjustajaks

Lapseootel naised, kes raseduse ajal tarbivad pähkleid või pähklist valmistatud tooteid nagu maapähklivõi suurendavad oma tulevase lapse astmariski ligi 50% ulatuses, kinnitab ScienceDaily.com andmetel Hollandi teadlaste uuring.

"Olime üpris üllatunud avastades seose rasedusaegse pähklitoodete tarbimise ja tulevase lapse astma kujunemise vahel, sest varem pole analoogseid uuringuid korraldatud, mainis uurimistöö juht meditsiiniteaduste professor Saskia M. Willers, M.Sc.

„Rõhutada tuleb rasedusaegset tervislikku toitumist ja meeles pidada, et liiga palju pole kunagi hea,“ rõhutab WillersAllergeene sisaldavate toiduainete tarvitamine raseduse ajal võib tõsta loote tundlikkust teatud allergeenidele.Astma ja tolmulestade allergia vältimise uuringu raames korraldati ligi kaheksa aastat kestnud vaatlus alates emade rasedusaegse toitumisharjumustest ja lõpetades sündinud laste astma kujunemisega. Küsitleti lapseootel naiste toiduvaliku kohta, kui palju ja mida nad viimase kuu jooksul tarbisid, seejärel kontrolliti sündinud laste toiduvalikut. Kokku saadi ligi 2832 ema ja lapse andmed." Suures osas langesid andmete põhjal kokku ema rasedusaegne pähklitoodete tarbimine ja tema lapsel lapsepõlves astma välja kujunemine,“selgitas Willers.Ranget allergeenivaba dieeti lapseootel emadele üldiselt ei soovitata, sest see võib tekitada nii ema kui lapse alatoitumise. „Kuid pähklid võiks toidusedelist välja arvata, sest pähkel on võimalik allergeen, mis võib tekitada allergilise šokiseisundi. Pähkliallergia võib olla eluaegne ning sellest ei kasva välja nii nagu teistest allergiatest,“ märkis Willers.Teadlaste arvates on oluline välja töötada rasedusaegne tervislik toiduratsioon ja välja selgitada erinevate toitainete mõju lootele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099