29. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kodune ravimite kuritarvitamine on kasvav probleem

USA sotsioloogid on koostanud esmakordse uuringu kodus toimunud surmade kohta, mille põhjuseks on olnud ravimite kuritarvitamine, selgub ScienceDaily.com andmetel.

San Diego Kalifornia ülikooli sotsioloogid analüüsisid 50 miljonit surmatunnistust aastatel 1983 - 2004, millest 200 000 korral oli surmapõhjuseks ravimite kuritarvitamine.

“Järjest enam tarbivad inimesed ravimeid kodus ilma haigla ja kliinikute kontrollita. Me tahtsime teada kui palju juhtumeid toimus kodus, kui palju on sellega kaasnenud alkoholi ja narkootikumide tarvitamine ja kas ravimite kuritarvitamine on sagenenud," selgitas uuringu juht San Diego ülikooli professor David P. Phillips.Uuringu tulemustest selgus, et 21 aasta jooksul aastani 2004, on ravimite kuritarvitamine koos alkoholi ja narkootikumidega tõusnud USA-s ligi 3196 % vanuses 40-50 eluaastat.Koduste ravimite kuritarvitamine ilma narkootikumide ja alkoholita tõusis 564 %.Muud kodused surmapõhjused tõusid 21 aasta jooksul vaid 5%."Paljud patsiendid ignoreerivad hoiatusi, mis keelustavad retseptravimite kasutamist koos alkoholiga. Nad arvavad, et üks jook ei tee midagi, kuid ühest saab kolm või koguni neli," selgitas Duke´i ülikooli meditsiinikeskuse arst Cynthia Kuhn"Meil on üldine arvamus, et ravim teeb kõik korda," kinnitas Arizona ülikooli farmnaatsia õppetooli juhataja Lyle Bootman. Patsiendid jagavad omavahel omavoliliselt retseptravimeid, teadvustamata ravimite kõrvaltoimeid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099