31. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seljaoperatsioonidel esineb kõige enam kirurgilisi vigu

USA Massachusetts´i osariigi kirurgidel alates 2006 aastast esinenud ligi 38 korral “tööõnnetusi” seljaoperatsioonide sooritamisel.

USA-s, Bostonis New England Babtist haiglas kümne kuu jooksul läbi viidud 11 seljaoperatsioonist enamus loeti puudulikuks. Põhjuseks olid, kas vale lüli korrigeerimine või vale diski eemaldamine.

Kolmel korral avastasid kirurgid vea ja korrigeerisid selle otse operatsioonisaalis, märkis Boston Globe.New England Babtist haigla sooritab ligi 20 % osariigi kirurgilistest seljaoperatsioonidest. Aastas viiakse läbi ligikaudu 2000 seljaoperatsiooni, neist mõned väga raskekujulised.Osariigi tervishoiuametnikud, palusid haigla juhtkonnal tellida vaatleja, kes uuriks toimunud juhtumite põhjusi.Massachusetts´i osariigi tervishoiuametniku sõnutsi on kontroll osa üleriigilisest kampaaniast, mille eesmärgiks on vähendada tõsiseid vigu, mis on põhjustatud meditsiiniasutuste, haiglate, kliinikute poolt. Kirurgilised eksimused lähevad aastas maksma ligikaudu 1.5 biljonit dollarit.Suurimat tähelepanu äratavad kirurgilised eksimused nagu vale jäseme amputatsioonid on lihtsam ära hoida. Operatsioonisaali kirurgilist meeskonda informeeritakse täpselt kogu protseduurist, et toimuda saaks õigel patsiendil õige operatsioon. Markeeritakse põlve või puusaliiges, mida on vaja korrigeerida. Niisamuti toimitakse seljaoperatsioonide puhul, kuid paraku koosneb selgroog mitmetest lülidest ja sidekudedest ja seega ei saa seljaoperatsiooni võrrelda rinnast proovitüki võtmisega.Erinevalt inimese luustikust näevad 33 selgroolüli võrdlemisi sarnased välja, seetõttu võib ühel hetkel saada kirurgile küsimuseks, millise lüliga täpselt on tegemist.Üks seljakirurg võrdleb seda kui sõiduga äärelinna naabruskonda, kus kõik majad näevad ühesugused välja, erinevuseks vaid üksik lillepott või kardinad.Vigade vältimiseks loetlevad kirurgid selgroolülisid käsitsi, kirurgiliseks teekaardiks röntgenpildidKui eksitused juhtuvad, siis on põhjuseks radioloogi eksitus röntgenülesvõtete tegemisel või on kirurg teinud loetlemisel vea.Enamus seljavalu patsientidel on selgroog deformeerunud, kuid seda ei saa tuua kirurgilisele eksitusele vabanduseks.Alates augustist on New England Babtist haigla kirurgidel võimalik operatsiooni ajal kontakteeruda haigla radioloogidega, kellega koos saab vigade vältimiseks röntgenülesvõtted koheselt üle kontrollida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099