Iga viies Suurbritannia elanik võtab ravimeid valesti

2000 briti seas läbi viidud uuring näitas,
et iga viies retseptiravimeid kasutav patsient võtab vale koguse rohtusid või
manustab neid valel ajal.

BBC News. andmetel apteegiketi Lloydspharmacy korraldatud uuringu tulemuste värvikaimaks näiteks oli mees, kel tekkis kassiga kokku puutudes astma ning kes püüdis oma probleemi lahendada, puhudes läbi inhalaatori looma peale õhku.

«Teame, et paljud patsiendid jätavad oma ravikuuri pooleli, aga see uuring paljastas teistsuguse probleemi – patsiendid, kes mingil põhjusel ravimeid valesti kasutavad,» ütles Lloydspharmacy direktor Andy Murdock. Murdocki sõnul on olukord kõige hullem vanemate inimeste seas, kes võtavad mitmeid erinevaid ravimeid.
«Meie apteekrid on teatanud mitmetest juhtumitest, kus ravimid on patsiendid segadusse ajanud,» rääkis ta. «Üks patsient näitas mitmeid erinevaid ravimeid ja kirjeldas, kui sageli ja kui palju ta igaüht neist võtab. Selgus, et ta oli mitme kuu jooksul kohe pärast ärkamist unerohtu võtnud.»
«Teisel patsiendil oli probleeme inhalaatori kasutamisega,» jätkas Murdock näidete toomist. «Kui apteeker palus tal probleemi demonstreerida, sai asi selgeks – ta ei võtnud inhalaatori korki ära.»
Suurbritannias võeti nelja aasta eest kasutusele MUR-süsteem, mis võimaldab pikka aega järjest või korraga erinevaid ravimeid võtvatele inimestele tasuta apteekri konsultatsioone, kontrollimaks, kas nad võtavad ravimeid õigesti ning kas need avaldavad soovitud toimet.

Professor David Cousins Suurbritannia Riiklikust Patsientide Ohutuse Ametist sõnas uuringutulemusi kommenteerides, et apteekrid peaksid patsientidele retseptiravimeid väljastades iga kord neile ka ravimi kasutamist selgitama, kirjutas tarbija24.ee.


Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.