NOVAATOR: Mis on veredoping?

Veredopinguks nimetatakse meetodeid, mis
suurendavad hapniku kandvate punaste vereliblede arvu.


Kõige levinumad veredopingu viisid on erütropoietiini (EPO) süstimine, sünteetiliste hapnikku kandvate kemikaalide süstimine ja verevahetus, mis kõik on Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) poolt keelatud, vahendas Novaator ajakirja LiveScience.

EPOt toodab inimese keha ka loomulikult. Meditsiinis kasutatakse EPOt vähi või neeruhaiguste tagajärjel tekkinud aneemia ravimiseks.

"Veredoping vähendab väsimust, suurendades hapniku juurdevoolu töötavatesse lihastesse,” ütles Minnesotas asuva Mayo haigla anestesioloog Michael Joyner. „Nii ei saa suurendada lihaste maksimaalselt jõudu, kuid saab pikendada lihaste töötamise kestust.”

Tõhus veredoping ei too kaasa ainult uusi rekordeid ja medaleid. See võib põhjustada ka tõsiseid tervisekahjustusi. Kui vererakkude arv on liiga kõrge, muutub veri paksemaks ja südamel on seda raske ringi pumbata. Paksem veri võib ka veresooned ummistada ning niimoodi südameinfarkti esile kutsuda.


Loe Novaatori uudist pikemalt

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.