Ema diabeet võib põhjustada imikul sünnidefekte

Diabeeti põdevatel naistel on kolm korda
suurem oht saada sünnidefektiga laps.

Ajakirjas Journal of Obstetrics and Gynecology ilmunud artiklis märkisid uurijad, et esineda võivate sünnidefektide seas on nii südame, aju, lülisamba, jäsemete, neerude kui ka seedeelundite häired. Eesineda võib ka suguelundite ja kõrvade anomaaliaid ning suulaelõhet, kirjutas Reuters Health.

„Uuring tõendab, et diabeet seondub oluliselt laiema hulga sünnidefektidega, kui seni arvati,“ sõnas uuringu juht doktor Adolfo Correa.

Correa ütles, et ilmselt ei ole gestatsiooniaegne diabeet eelnimetatud kaasasündinud vigadega siiski seotud: „See seisund on lühiaegne diabeedi vorm, mis võib naistel esineda rasedusperioodil, ent nende veresuhkrutase normaliseerub tavaliselt peale sünnitust“. Correa nendib siiski, et teatud juhtudel on gestatsiooni diabeet osutunud seni peidus olnud 2. tüüpi diabeediks, mis ilmutab end alles raseduse käigus.

USAs läbi viidud uuring hõlmas 13030 sünnidefektiga imikut ja 4895 tervet imikut. Sama uuringu käigus selekteeriti välja emad, kes enne rasedust diabeeti olid põdenud.

Tulemused näitasid, et diabeedihaigetel emadel oli kolm korda suurem risk saada sünnitraumaga laps.

Teavitustöö ei jõua kõikide diabeeti põdevate naisteni. Arvestades diabeedi kasvavat levikut, seal hulgas viljakas eas naiste hulgas, peaksid tervise edendamisega seotud ametid leidma Correa sõnul efektiivseid ennetustöö meetmeid haigusega võitlemiseks. Uurija sõnul peaksid arstid, kelle poole pöördub rase naine või naine, kes plaanib rasedaks jääda, soovitama muude meetmete hulgas kaalu jälgimist, dieeti, harjutusi ja vajadusel ravimeid.


Lisa kommentaar

  • Egle Raadik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.