Iru hooldekodus on sügeliste tõttu karantiinis 60 patsienti

Juuli algusest saati on Iru hooldekodu
kimbutanud sügelised, mistõttu on üks 60 patsiendiga osakond vähemalt septembri
alguseni karantiinis.

„Hooldusasutuses on vältimatu, et selliste haiguste puhul tuleb kehtestada karantiin,“ kinnitas Iru hooldekodu direktor Terje Salo Päevaleht Online’ile.

Juba ligi kaks kuud kestnud karantiin on Salo sõnul tavaline, sest sügelistel on pikk peiteaeg ja karantiini ei lõpetata enne, kui kõik haigestunud on täielikult terveks ravitud. Haigestunute täpset arvu ei soostunud direktor Salo ütlema.

Hooldekodu inspekteeriti sügeliste asjus 2. juulil ja seejärel uuesti 18. juulil. Uut inspekteerimist on oodata lähiajal. „Viimane kontroll on veel tegemata ja ma pole küll 100%, aga siiski üle 90% kindel, et saame karantiini septembri alguses lõpetada,“ sõnas Salo.

Hooldekodu direktori sõnutsi ei tule karantiinis osakonna hoolealustel liiga suuri ebamugavusi taluda. „Külastama neid küll ei pääse, aga tervitusi saab edasi anda, pakke saab saata,“ kinnitas Salo.

Seda, kuidas sügelised hooldekodusse siginesid, Salo ei tea. „Sügelised võib saada näiteks kokkupuutel voodiveerel istuva inimesega, kes on must ja pesemata,“ sõnas direktor. „Inimesi on siin palju, külaskäijaid ka, nii et ei oska öelda, kust haigus majja sai.“


Väikeste nahalestade põhjustatud sügelised levivad nahakontakti kaudu inimeselt, kes haigust põeb. Kontakt ei pruugi olla pikk, piisab ka käe hoidmisest. Sügelislest võib suudab inimesest eemal ellu jääda kuni 2 päeva ja seetõttu on nakatumine voodipesu, riiete ja esemete kaudu võimalik, kuid vähem tõenäoline.

Sügelemine tekib tavaliselt 2-4 nädalat pärast haigestumist, kuid enne seda võib haigestunu juba nakatada teisi inimesi. Sügeliste ravi on üldiselt efektiivne ja enamikul inimestel taandub sügelus mõne päeva jooksul, kuid mõnikord võib lööbe ja sügeluse taandumine pärast lesta hävitamist võtta aega 4-6 nädalat.

Tallinna hallatavas Iru hooldekodus on 385 patsienti, kes elavad 1-4-kohalistes tubades. 260 patsienti vajavad üldhooldust, ülejäänud kõrvalabi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.