Autor: Triin Tabur • 29. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. septembrist jõustuv ravikindlustuse seaduse muudatus võib lühendada ravijärjekordi

1. septembril jõustub ravikindlustuse seaduse muudatus, mille kohaselt võib tervishoiuteenuse osutaja patsiendilt nõuda topeltsuuruses visiiditasu juhul, kui patsient ei ilmu kokkulepitud ajal arstivisiidile kohale või tühistab visiidi vähem kui 24 tundi enne teenuse osutamiseks kokkulepitud aega. Seadusemuudatuse eesmärk on lühendada ravijärjekordi.

Niinimetatud „tühjad visiidid” ehk visiidid, kui patsient ei ilmu tervishoiuteenuse osutamisele ega teata sellest eelnevalt ette, on hetkel üks olulisemaid põhjuseid, mis pikendavad ravijärjekordi. „Tühjade visiitide osakaal moodustab haiglajuhtide sõnul isegi kuni 20% kõikidest visiitidest”, ütles haigekassa tervishoiuteenuste osakonna juhataja Helvi Tarien. „See tähendab, et arst piltlikult öeldes raiskab visiidile tulemata jäänud inimeste tõttu ühes kuus tervelt neli tööpäeva. Seega on väga oluline, et patsient mitteilmumise korral tervishoiuasutust kindlasti vähemalt 24 tundi enne kokkulepitud aega teavitaks. Siis jõuab vabaks jäänud aega pakkuda järgmisele patsiendile. Koostöös inimeste endiga saame sel moel ravijärjekordi lühendada”, lisas Tarien.

Seadusemuudatus puudutab vaid neid patsiente, kes mitteilmumisest piisava aja jooksul ette ei teata ja seega on nende tõttu ravijärjekord teistele patsientidele pikem. Topelt visiiditasu saab nõuda ainult neil juhtudel, mil on ette nähtud visiiditasu maksmine. Kui visiiditasu ei ole ette nähtud (näiteks perearsti ambulatoorsel vastuvõtul), siis kindlasti ei tule patsiendil maksta ka kahekordset visiiditasu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099