Autor: Triin Tabur • 1. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avastati neuroblastoomi geen

Lastel esineva pahaloomulise kasvaja neuroblastoomi tekkepõhjuseks võivad olla muutused ALK-nimelises geenis. ALK on tuntud onkogeen, mille aktiivsust blokeeriv ravim on kliiniliste uuringute esimeses faasis kopsuvähi vastu.

Sümpaatilise närvisüsteemi (osa perifeersest ehk väljaspool aju paiknevast närvisüsteemist) kasvaja neuroblastoom on levinumaid pahaloomulisi kasvajaid lastel ning kõige levinum imikute vähkkasvaja. Neuroblastoom on tahke kasvaja, mis võib tekkida igal pool, kuhu sümpaatiline närvisüsteem ulatub – kaelas, rinnus, kõhus -, kõige sagedamini saab see aga alguse neerupealisest. Neuroblastoom avastatakse enamikul juhtudel metastaatilises staadiumis, vahendas Eesti Geenikeskus Science Newsi.

Mitmeid USA, Itaalia ja Belgia uurimisgruppe kaasanud teadusprojektis analüüsiti ligi 6000 SNP-d ehk ühenukleotiidset polümorfismi (variatsioon DNA elementaarlülis) 20 perekonnas, kus oli mitu neuroblastoomiga lähisugulast. Kõige rohkem leiti neuroblastoomiga seostuvaid ühenukleotiidseid muutusi ALK-nimelises geenis, mis on onkogeenina uurijatele varemgi silma jäänud - seoses kopsuvähi ja lümfoomidega. Peaaegu kõik avastatud ALK mutatsioonid suurendavad sellelt geenilt kodeeritud valgu aktiivsust, see aga tähendab head ravimsihtmärki: oluliselt kergem on leida valgu toimet takistavat kui seda aktiveerivat ravimit.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099