NOVAATOR: Saleduse võti on leitud

Kuna pruun rasvkude põletab efektiivselt
rasvu, võimaldab selle tekkemehhanismide tundmine viia tõhusa rasvumisvastase
vahendi avastamiseni.

Sugugi mitte kogu rasvkude ei kujuta endast passiivset rasvamahutit organismis- lisaks valgele rasvkoele on olemas ka pruun rasvkude, mis peab hoopis rasva põletama. Pruun on ta seepärast, et sisaldab väga suures koguses rauarikkaid mitokondreid, raku energiamajanduses kõige olulisemat rolli täitvaid organelle, vahendas Novaator Eesti Geenikeskust.

Aasta tagasi teatasid Bostoni teadlased eesotsas Bruce Spiegelmaniga valgust nimega PRDM16, mis suunab valge rasvkoe eellasrakke tootma hoopis pruune rasvarakke. Äsjases Nature uurimuses näitab Harvardi ülikooli arstiteaduskonna teadlase Ronald Kahni juhitud uurimisrühm, et valk BMP7 on samuti oluline pruuni rasvkoe tekkeks.

Hiirtel, kelle organismis toimus võimendatud BMP7 valgu süntees, oli kontroll-loomadest märgatavalt rohkem pruuni rasva, kõrgem kehatemperatuur ja väiksem kehamass juba viis päeva pärast katse algust.


Loe Novaatori uudist pikemalt

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

SA IDA-VIRU KESKHAIGLA otsib kolme juhatuse liiget

Ida-Viru Keskhaigla

15. august 2018

LOOTE ULTRAHELISKRIINING OÜ otsib MEDITSIINIÕDE

Loote Ultraheliskriining OÜ

31. juuli 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.