Lätis on hüppeliselt kasvanud A-viiruhepatiiti haigestumine

Läti Rahva Tervise Agentuuri (SVA) andmetel
registreeriti Lätis 2008. aasta seitsme kuuga 401 A-viirushepatiidi haigusjuhtu,
mullu oli haigestunute arv kokku 15.

Enamus 2008. aastal registreeritud haigusjuhtudest esinesid Riia linnas (324 haigusjuhtu), Riia rajoonis (41) ning Ogre rajoonis (10). Maikuus esines haiguspuhang ühes Riia linna restoranis, kus haigestus A-viirushepatiiti 44 inimest. Vähemalt 39 haigusjuhtu registreeriti süstivate narkomaanide seas, vahendab Tervishoiuamet.

Läti Rahva Tervise Agentuur teavitas elanikkonda isikliku hügieeninõuete täitmise ja vaktsineerimise vajadusest.

Selle aasta kaheksa kuuga registreeriti Eestis viis A-viirushepatiidi haigusjuhtu, nendest kahel juhul toimus nakatumine väljaspool Eestit (Marokos ning Lätis, seotud ülalmainitud haiguspuhanguga Riia linna restoranis). Septembri alguses lisandusid veel neli A-viirushepatiidi haigusjuhtu, mis on seotud reisimisega Lätti, Riiga.

2007. a registreeriti Eestis kokku 10 A-viirushepatiidi haigusjuhtu, neist kuuel juhul toimus nakatumine väljaspool Eestit (Egiptuses 3, Tuneesias 1, Venemaal 1 ja Kõrgõzstanis 1).

A-viirushepatiit on maksapõletik, mida põhjustab A-hepatiidi viirus (HAV). Haigust esineb kogu maailmas, kõige enam arengumaades, kus hügieen on puudulik. Veega levivat nakkust põhjustab eelkõige puudulik kanalisatsioon ja veevarustus. Nakkusallikaks on haige inimene. Nakatumine toimub otsesel või kaudsel kokkupuutel haigega, tema väljaheidetega, saastunud esemetega, saastunud vee ja toiduainetega.

Viimastel aastatel sagenes mitmetes riikides haigestumine A-viirushepatiiti süstivate narkomaanide seas süstalde mitmekordsel kasutamisel (näiteks Norras, Rootsis, Soomes, Tšehhis).

Inkubatsiooniperiood kestab 2-7 nädalat. Haiguse kliinilised nähud on: väsimus, palavik, oksendamine, nahk võib muutuda kollakaks ja sügelevaks, uriin tumedaks ja väljaheide heledaks. Nakkusohtlikkuse perioodi kestus on 1-2 nädalat enne haigusnähtude esinemist kuni kollasuse tekkimiseni. Viirus ei eritu väljaheitega väliskeskkonda üks nädal pärast kollasuse teket.

A-viirushepatiit on vaktsiin-välditav nakkushaigus, mida saab ennetada vaktsineerimise teel. Haiguse läbipõdemisel kujuneb eluaegne immuunsus.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab täita järgmisi ettevaatusabinõusid nakatumise vältimiseks:
A-viirushepatiidi riskipiirkondadesse sõitjatel vaktsineerida ennast 4 nädalat enne reisi, juua ainult ohutut vett, mitte süüa pesemata juur- ja puuvilju, ettevaatlikult tarbida termiliselt töötlemata toitu, sh meresaadusi, hoiduda jääkuubikutest, pidada kinni hügieeninõuetest - sh pesta alati käsi seebiga pärast tualetis käimist ja enne toidu valmistamist.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.