Autor: Triinu Laan • 15. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Südamepuudulikele oma kabinet

Septembris avatav erikabinet aitab haiglast vabanenud patsientidel võimalikult hea tervise juures püsida

Keegi ei usu, et südamepuudulikkuse (SP) prognoos on sama kehv kui vähkkasvaja puhul, nentis Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloogiaosakonna juhataja Tiina Uuetoa.

Ometigi aitab 18 uurimuse metaanalüüsi andmetel patsientide mitmekordset hospitaliseerimist oluliselt vähendada haiglast väljakirjutamisel saadav tegevus- ja raviplaan ning hilisem toetus ja hooldus.Just sellest lähtuvalt on Ida-Tallinna Keskhaiglal plaanis septembris avada südamepuudulikkuse kabinet.Põhirõhk saab olema õdede tööl, kes hakkavad patsiente iseseisvalt vastu võtma ning neid oma tervise alal koolitama. “Kabineti mõte on harjutada südamepuudulikkusega patsiente kohal käima ja õppima haigustunnuseid jälgima,” sõnas Uuetoa.Tema sõnul oldi mujal maailmas alguses väga skeptiline kabineti kasuteguri suhtes, aga nüüdseks on selgunud, et ainuüksi regulaarselt kontrollis käimine vähendab patsiendi depressiooniskaalat, selgitas Uuetoa.Hiljuti avaldatud uurimusest selgus, et depressiooniskaalal on vähihaigete ja südamepuudulikkusega patsientide indeksid sarnased. “Jälgitud haige elab paremini, kui isevoolu toimiv haige, keda arst näeb kaks korda aastas.“Südamepuudulikkuse ravi võiks juba praegu olla paremate tulemustega, kui arstid rakendaksid rohkem ravijuhistel põhinevat ravi, viitas Uuetoa hiljuti European Heart Journalis avaldatud uuringule, kust selgus, et vaid 32% kardioloogidest loeb ravijuhised. Samas ei loe enamik sisearste-geriaatreid ravijuhtnööre ega lähtu nendest kroonilise SP ravimisel.Uuring näitas, et kõik arstid alakasutavad ravijuhiste soovitusi olukorras, kus SP-patsiendi seisund halveneb – kardioloogid on küll kõige paremini koolitatud, kuid ka nende hulgas esineb ravijuhistele mittevastavat ravi ja diagnoosi vigu.Samas kasvab pidevalt südamepuudulikkusega haigete arv ning sellega seotud ravikulutused. Seega peaks südamepuudulikkuse ravi ja hoolduse asjatundlikult organiseeritud süsteem Uuetoa hinnangul parandama SPga haigete sümptomeid ja vähendama hospitaliseerimiste arvu ning suremust.Südamepuudulikkus on eelkõige vanemate inimeste haigus, selle all kannatab 10% üle 70aastastest inimestest.Haigus tekib, kui süda ei suuda pumbata vereringesse sellist vere hulka, mis rahuldaks organismi vajadused.Kliinilise sündroomina iseloomustab südamepuudulikkust vähenenud vatsakeste jõudlus, füüsilise koormuse talumatus, arütmiate suurenenud esinemissagedus ning kõigega kaasnev paratamatult lühem eluiga.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099