Uurimus: liha söömine võib tõsta eesnäärmevähi riski

Oxfordi ülikooli uurimuse kohaselt võib
liha ja piimatoodete söömine suurendada eesnäärmevähki haigestumise riski.

Nimelt tõstab selliste toiduainete söömine rakkude kasvu soodustava hormooni, insuliinilaadse kasvufaktori ehk IGF-1 taset, vahendab Tarbija24 BBC uudist.

Teadlased analüüsisid 12 varasema uuringu andmeid, mis hõlmasid kokku ligi 9000 meest.

Nad leidsid, et kõrge IGF-1 tasemega mehi ohustas kuni 40 protsenti kõrgem eesnäärmevähki haigestumise risk kui neid, kellel selle hormooni tase veres oli madal.

IGF-1 mängib võtmerolli laste ja noorukite kasvus ja arengus. Täiskasvanud inimestel reguleerib kõnealune hormoon jätkuvalt rakkude kasvu ja surma, kuid see võib ka pärssida nende rakkude hukkumist, mis on jõudnud oma loomuliku elutsükli lõppu.

Uurimuse juhtivautor dr. Andrew Roddami sõnul pole veel selge, mil määral toitumine IGF-1 taset mõjutab. Siiski oli selle hormooni tase veres kuni 15 protsenti kõrgem just neil, kes sõid palju liha ja piimatooteid.


Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.