Varane ARV-ravi alustamine vähendab kaks korda surmajuhtumite arvu HIV ja tuberkuloosi korral

Inimestel, kellel on nii HIV kui
tuberkuloos (TB) ning kes alustavad antiretroviirusravi (ARV) tuberkuloosiravi
esimese kuue kuu jooksul, on suremuse oht alla 55%, selgus hiljuti läbiviidud
uuringust, vahendas Business Day.

Uuringu käigus jälgisid Salim Abdul Karim, LAV AIDS-i Uuringute Programmi Keskuse direktor, ja tema kolleegid 645 inimest, kellele oli üheaegselt nii HIV kui TB. Kõigil neil oli CD4 arv väiksem kui 500 rakku/ml, vahendab EHPV.ee. Üks grupp osalejatest alustas koheselt nii HIV kui TB vastaste preparaatide manustamist, teine grupp sai kaks kuud ainult TB-vastaseid ravimeid, hiljem alustasid antiretroviiruravi. Kolmas grupp alustas ARV-ravi alles peale 6-8 kuu möödumist tuberkuloosiravist. Kõik uuringus osalejad võisid alustada antiretroviirusravi, kui neil ilmnes selleks kliiniline vajadus.

Uuringu tulemused näitasid, et rühmas, kes alustasid ARV-ravi peale TB ravikuuri lõppemist, suri 26 inimest, mis teeb 55% rohkem, kui gruppides, kus inimesed alustasid HIV ja TB ravi üheaegselt. Peale nende eelnevate andmete saamist määrati kõigile uuringus osalejatele ARV-ravi. Uuringud jätkuvad, kuid võrdlus viiakse läbi ainult kahe allesjäänud grupi vahel.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni soovituste kohaselt peavad HIV-positiivsed, kelle CD4 rakkude hulk on alla 50 rakku/ml, ravima HIV-d ja TB-d üheaegselt. Kui aga CD4 tase on 50 – 200 rakku/ml, peab ARV-ravi alustama kaks kuud peale TB-ravi alustamist. Need, kelle CD4 tase on üle 200 rakku/ml, peavad esmalt lõpetama TB ravikuuri ning seejärel alustama ARV-ravi.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.