Autor: Egle Raadik-Gonchev • 7. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liidestumine tervise infosüsteemiga aktiivne ja aktuaalne

Meil on heameel teatada, et Tervise Infosüsteemi loomine on jõudnud lõpusirgele. Andmevahetuseks Tervise Infosüsteemiga tuleb kõigil tervishoiuteenuse osutajatel sõlmida liidestusleping Eesti E-tervise Sihtasutuse kui Tervise Infosüsteemi volitatud töötlejaga.

Andevahetus muutub kohustuslikuks alates 1. jaanuarist 2009.a.

Esimene Tervise Infosüsteemi liidestusleping sõlmiti juba augustis 2008 ning esimeseks liidestujaks oli Ida-Tallinna Keskhaigla. Tänaseks päevaks on liidestusleping sõlmitud või sõlmimisel juba ligi kolmesaja tervishoiuteenuse osutajaga (1400-st tegevusloaga tervishoiuteenuse osutajast). Lepingud on sõlmitud enamuse haiglatega, sh kõigi suurte haiglatega, paljude perearstiabi-, eriarstiabi-, taastusravi- ning hambaraviteenuse osutajatega. Nende asutuste kaudu on Tervise Infosüsteemi kasutamise võimalus tekkimas juba 70%-l tervishoiutöötajatest.Alates oktoobrist alustas Eesti E-tervise Sihtasutus aktiivset liidestuslepingute sõlmimist, pakkudes tervishoiuteenuse osutajatele tasuta nõu ja abi vajalike dokumentide vormistamisel. Liidestuslepinguga koos registreeritakse asutuse juur-OID (tervishoiuressursside identifitseerimiseks kasutatav rahvusvaheline standard ISO OID (International Standardization Organization Object Identifier), millega luuakse kõikidele Eesti tervishoiusüsteemi objektidele unikaalne numbrikombinatsioon) ning peale liidestuslepingu sõlmimist on tervishoiuteenuse osutajal vajalik registreerida delikaatsete isikuandmete töötlemise muudatus Andmekaitse Inspektsioonis.Kaks esimest liidestujat, Ida-Tallinna Keskhaigla ning Järveotsa Perearstikeskus, on nimetatud kolm etappi edukalt läbinud ning toimub tervishoiuasutuste infosüsteemide (vastavalt ESTER ja Perearst2 tarkvara) ning Tervise Infosüsteemi tehniline liidestamine. Seejärel saavad need kaks asutust alustada andmevahetust Tervise Infosüsteemiga, mis tähendab, et Tervise Infosüsteemi jõuavad esimesed reaalsed terviseandmed.Kui Teie asutus ei ole veel liidestuslepingut sõlminud, siis saatke palun liidestuslepingu ning asutuse juur-OID-i registreerimise taotluse vormistamiseks vajalikud andmed Eesti E-tervise Sihtasutusele e-posti aadressile [email protected]. Vajalikud andmed on:Asutuse rekvisiididAsutuse juriidiline nimiAsutuse esindaja nimi (lepingu allkirjastaja)Asutuse juur-OID registreerimiseks:Asutuse OIDi halduri nimi, isikukood, e-posti aadress, telefoninumberLiidestuslepingu kontaktisik (isik, kellega toimub edasine suhtlemine Tervise Infosüsteemi küsimustes):Kontaktisiku nimi, e-posti aadress, telefonKogu vajaliku info Tervise Infosüsteemiga liidestumise kohta, sh OID standardi kohta leiate Eesti E-tervise Sihtasutuse kodulehelt http://www.e-tervis.ee/liidestumise-info.html. Juhendmaterjalid, sh Andmekaitse Inspektsiooni muudatustaotluse näidisdokumendid (ESTER ja Perearst2 tarkvara põhjal) on kättesaadavad Eesti E-tervise Sihtasutuse publitseerimiskeskusest http://pub.e-tervis.ee/manuals.Tekkida võivate infotehnoloogiliste ning organisatoorsete küsimuste lahendamiseks pakub Eesti E-tervise Sihtasutus kasutajatoe teenust tööpäeviti kella 9.00-17.00 e-posti teel: [email protected] või telefonil 6 943 943.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099