Antibiootikume võidakse liiga kergekäeliselt välja kirjutada

Sotsiaalministeeriumi terviseala
asekantsler Ivi Normeti sõnul pole Eesti antibiootikumide tarbimise poolest
õnneks Euroopas esirinnas. „See ei tähenda aga seda, et arstid antibiootikume
kergekäeliselt välja ei kirjutaks ja patsiendid neid ei nõuaks või õigesti
kasutaks. Siin on probleem olemas,” ütles ta.

Täna tähistatakse esmakordselt Euroopa Antibiootikumipäeva. Üle-euroopalise päeva eesmärk on nii elanikkonnale kui arstidele rõhutada, et antibiootikume tuleb vastutustundlikult kasutada.

Päev juhib tähelepanu tagajärgedele, mis on seotud antibiootikumide vale ja vastutustundetu kasutamisega. Selle tulemusena tekib haigustekitajate resistentsus antibiootikumide suhtes, mis on Euroopas üha kasvav probleem. Haigustekitajate resistentsus antibiootikumide suhtes tähendab seda, et bakterid ei allu enam antibiootikumide toimele.

Sellised bakterid jäävad haige inimese organismis ellu ja jätkavad paljunemist isegi siis kui haige võtab arsti väljakirjutatud ravimit. Sel juhul muutub haiguse ravimine keerulisemaks ja kallimaks. Samuti on see haigele koormav, kuna tuleb kasutada üha uuemaid ja tugevatoimelisemaid antibiootikume või ka mitut ravimit korraga pikema aja vältel. Lõpuks võib see viia olukorrani, kus meil ei ole enam ravimeid, mis bakteri vastu toimiksid.

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar rõhutab, et antibiootikum-resistentsete bakterite tekkimise vältimine põhineb lihtsal tõel – antibiootikume kasutatakse ainult bakter-nakkustega võitlemiseks, neid ei kasutata viirus-nakkuste ravimiseks. See eeldab, et raviarst teeb kindlaks haiguse tekitaja ja selle tundlikkuse määratud antibiootikumi suhtes.

Kutsari sõnul on Euroopa Antibiootikumipäeva üks põhieesmärk inimestele selgitada, et enimlevinud külmetuste korral antibiootikumidest abi ei saa. Seda eriti nüüd, kus meil on alanud iga-aastane haigestumise kõrgperiood grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse.

Euroopa Antibiootikumipäeva (European Antibiotic Awareness Day) korraldavad Euroopa Komisjon, Euroopa Nakkushaiguste Ennetamise ja Tõrje Keskus (ECDC) koostöös Maailma Terviseorganisatsiooniga (WHO). Kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides viiakse Euroopa Antibiootikumipäeva raames läbi teemakohaseid üritusi.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.