Autor: Egle Raadik-Gonchev • 18. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitööstused otsivad uusi patsiente

Madalama riskitasemega suured farmaatsiatööstused ei suutnud vältida oktoobris toimunud paanilist müüki globaalsetel aktsiaturgudel. Sektor on kaotamas turvalisuse mainet, kuna silmitsi ollakse fundamentaalsete probleemidega nagu patentide aegumine ja kasvav geneeriliste ravimite konkurents.

Negatiivse taustal on aga märkamatuks jäänud sektoris esilekerkiv uus kasvuallikas, kirjutas finantsportaal lhv.ee. Tervishoiu konsultatsioonifirma IMS juhi Ray Hilli sõnul on aastaid farmaatsiasektori olukorda iseloomustanud fraas: „we live or die by the U.S”. Kui Euroopas haldab tervishoiusektorit riik ja ravimitele on kehtestatud piirhinnad, siis USA-s on rõhk pandud innovatsioonile ja ravimitööstused saavad hindasid kujundada sõltumatult valitsusest. Selle tulemusena teenivad juhtivad ravimitööstused rohkem kui poole kasumist Ameerikast.

Viimaste aastatega on farmaatsiatööstused aga üha enam keskendunud arenevatele turgudele. Põhjuseks on ülikiiresti kasvav ravimite nõudlus riikides nagu Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina. IMS-i hinnangul tõuseb 2017. aastaks arenevate turgude müügitulu $300 miljardini, mis on võrdne viie suurima Euroopa riigi ja USA tänase tasemega kokku. USA ja Euroopa ravimite müügituludele prognoositakse sellel aastal arenevatelt turgudelt 15% kasvu, samal ajal kui USA tulude kasvuks oodatakse kõigest 1-2%.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099