AGE-d: viitsütikuga pomm organismis

Viimastel aastatel ilmub
meditsiiniväljaannetes üha enam teadustöid nn AGE-dest (advanced glycation
end products) ehk glükeerimise lõpp-produktidest. Just nende
ainevahetusproduktide kuhjumine võib käivitada ohtlikke patogeenseid protsesse
ja potentseerida erinevaid haigusseisundeid.

AGE-de olemus
Glükeerimise lõpp-produktid on erinevad kompleksühendid, mis tekivad süsivesikute, proteiinide ja lipiidide omavahelisel seondumisel teatud keemiliste reaktsioonide jada tulemusel. AGE-d on kehaomased ained, mida vähesel määral organismis pidevalt toodetakse. Samas on nende liigne tekkimine äärmiselt ohtlik ning võib kahjustada erinevaid organeid. Selle tõttu tuleb nende liigset kuhjumist organismis igal juhul vältida.


AGE-dest põhjustatud kahjustused
Glükeerimise lõpp-produktide kuhjumine muudab koevalkude struktuuri ja omadusi. Esmajärjekorras kahjustuvad veresoonte seined. Veresoonte valendik aheneb ja veresoonte seinte elastsus väheneb. Selle tõttu suureneb risk haigestuda rasketesse südame ja veresoonkonna haigustesse.

Loe lisa 25. novembri Meditsiiniuudiste ajalehest.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

4. detsember 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.