Autor: Katre Pilvinski • 26. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. AGE-d: viitsütikuga pomm organismis
Viimastel aastatel ilmub
meditsiiniväljaannetes üha enam teadustöid nn AGE-dest (advanced glycation
end products) ehk glükeerimise lõpp-produktidest. Just nende
ainevahetusproduktide kuhjumine võib käivitada ohtlikke patogeenseid protsesse
ja potentseerida erinevaid haigusseisundeid.
AGE-de olemus
Glükeerimise lõpp-produktid on erinevad kompleksühendid, mis tekivad süsivesikute, proteiinide ja lipiidide omavahelisel seondumisel teatud keemiliste reaktsioonide jada tulemusel. AGE-d on kehaomased ained, mida vähesel määral organismis pidevalt toodetakse. Samas on nende liigne tekkimine äärmiselt ohtlik ning võib kahjustada erinevaid organeid. Selle tõttu tuleb nende liigset kuhjumist organismis igal juhul vältida.