Eesti paistab euroliidus silma kõrge vastsündinute suremusega

25 euroliidu liikmesriigi ja Norra naiste
raseduse ja vastsündinute riske käsitlenud uuringust selgus, et Eesti paistab
silma teistest kõrgema vastsündinute suremuse ning kõrgema naiste rasedusaegse
ja -järgse suremuse poolest.

Vastsündinute ehk 0 kuni 27 päeva vanade elusalt sündinud laste suremus 1000 lapse kohta varieerus uuritavates maades 2 ja 5,7 vahel, vahendas Tarbija24. Kõige parem näitaja ehk väiksem suremus oli Küprosel, Rootsis ja Norras, kõige kehvem aga Lätis. Ka Leedu näitaja pole kiita - 4,6.

Eesti on koos Ungari, Malta ja Poolaga välja toodud nende riikide seas, kus 1000 vastsündinu kohta on üle 4 surma. Suuremas osas Euroopa riikidest on vastsündinute suremus alla 3,5 1000 kohta, samas kui OECD 2004. aasta andmetel oli USA vastavaks näitajaks 4,5, Kanadas 4 ja Austraalias 3,5.

Üheks uuritavaks näitajaks oli ka madal, alla 2,5-kilone sünnikaal. Eestis, Soomes ja Rootsis oli selliste laste osakaal 4,2 kuni 4,3 protsenti; Kreekas 8,5 protsenti, Ungaris 8,3 protsenti ja Hispaanias 7,4 protsenti.

Rasedusaegsed ja -järgsed surmad on raporti järgi harvaesinevad, kuid siiski on selle kohta statistika välja toodud. Vaatluse all olid kõik surmad alates raseduse esimesest trimestrist kuni 42. päevani pärast sünnitust.

Enamikus riikides varieerus see näitaja 2st 10ni 100 000 sünnituse kohta. Eesti, Lätis, Sloveenias ja Šotimaal oli vastav näitaja aga üle 10.

Raport avaldati Euro-Peristat projekti raames ning selle tähtsus seisneb selles, et esmakordselt võrreldakse Eesti andmeid selles valdkonnas ühtsetel alustel teiste Euroopa riikidega, teatas Tervise Arengu Instituut. Andmete võrdlus on tehtud 2004. aasta põhjal.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.