Bioloogilise kella hormoon on seotud suhkurtõvega

Geneetiliste uuringute abil leiti seos
organismi ööpäevarütme koordineeriva hormooni melatoniini ja 2. tüüpi diabeedi
vahel.

Käbikeha, ajus paikneva ja inimesel umbes hernetera suuruse sisenõristusnäärme poolt toodetav hormoon melatoniin moodustab olulise lüli ööpäevaste füsioloogiliste rütmide ja une reguleerimise süsteemist, niinimetatud tsirkadiaansest kellast, vahendas Eesti Geenikeskus. Olles tihedalt reguleeritud elukeskkonna valgustatusega – melatoniini nõristust verre stimuleerib pimedus -, aitab see hormoon tsirkadiaanset kella vastavusse seada looduse valgusrütmidega.

Nüüd tegid teadlased mahukate geneetiliste uuringute abil kindlaks, et melatoniin on mängus ka insuliini nõristuse ja seeläbi veresuhkru reguleerimisel. Sellise järelduseni jõudsid kolm ajakirjas Nature Genetics ilmunud uurimust, kus avastati melatoniini retseptori ühe geenivariandi seos teist tüüpi diabeedi, vere suhkrusisalduse ja söömisjärgse insuliini nõristusega pankreasest. Ühes töös tehti kindlaks, et seda retseptorvalku leidub insuliini sünteesivates pankreaserakkudes, mille mõjutamisel melatoniiniga vabanes nendest märgatavalt vähem insuliini. Veel selgus, et diabeetikutel on melatoniini retseptorit pankreases oluliselt rohkem kui kontrollindiviididel.

Kahe uurimuse autoreid Leif Groop Lundi Ülikoolist usub, et selle avastuse alusel on võimalik välja töötada diabeediravim, mille abil saab suhkruhaigetel reguleerida vere insuliinisisaldust. Selleks, et loodav ravim ei hakkaks sekkuma melatoniini funktsioonidesse tsirkadiaanses kellas, peab ta olema võimetu aju-vere barjääri läbima. Niisuguse ravimi konstrueerimine ei tohiks aga olla mingi probleem, arvas Groop.


Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.