Haigekassa katab puudujäägi reservidega

Tänasel haigekassa nõukogu koosolekul
esitas haigekassa uue eelarve eelnõu versiooni, kus puudujääk kaetakse peamiselt
eelmiste perioodide jaotamata tulemi arvelt.

Uues eelarve eelnõu versioonis arvestatakse sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa vähenemisega 935 miljoni krooni võrra, teatas haigekassa. Puudujääk kaetakse peamiselt eelmiste perioodide jaotamata tulemi arvelt. Osa raha hoitakse siiski kokku ka erinevatelt ravikindlustuse kuludelt.

Sotsiaalministri ja haigekassa nõukogu esimehe Maret Maripuu sõnul on inimeste tervis peamine, mida otsuseid tehes arvesse võetakse. „Ma usun, et väljapakutud lahendused toimivad ka pikas perspektiivis ja kõigi meie tervis on hoitud,” ütles minister.

Ministri sõnu kinnitas ka haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov: „Tervishoiuteenustele kuluvat raha haigekassa ei vähenda. Seega ravijärjekorrad ei pikene ning arstiabi kättesaadavus hoitakse järgmisel aastal 2008. aastaga samal tasemel.”

Eelarve tasakaal saavutatakse peamiselt tänu Haigekassa reservidele. Kasutusele võetakse osa eelmiste perioodide jaotamata tulemist. Kulusid hoitakse kokku ka erinevatelt rahalistelt hüvitistelt, näiteks töövõimetushüvitistelt ja hambaravihüvitistelt.

„Töövõimetushüvitiste väljamaksmise korda ei muudeta, see jääb endiseks” ütles Danilov, „prognoositavad kulud töövõimetuslehtedele vähenevad tööhõive languse tõttu,” lisas ta. Tulenevalt ravikindlustuse seaduse muudatusest vähenevad kulud ka hambaravi hüvitiste arvelt, kuna riigikogu otsusega kahaneb 1. jaanuarist 2009 hüvitist saavate isikute arv.

Tuleval aastal saavad hambaravihüvitist endiselt taotleda pensionärid, töövõimetuspensionärid ja rasedad. Proteeside hüvitamise osas pensionäridele ja töövõimetuspensionäridele ei muutu järgmisel aastal midagi.

2009. aastal muutub:

Tööealised, kes kasutavad hambaarsti teenuseid pärast 01.01.2009 enam hambaravihüvitist taotleda ei saa. Kõik kindlustatud inimesed, kes on kasutanud või kasutavad enne 1. jaanuarit 2009 hambaarsti teenuseid, kuid pole veel hambaravihüvitist taotlenud, saavad seda teha veel kolme aasta jooksul pärast hambaravi teenuse saamist.”

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.