Kõrgenenud triglütseriidide (rasvade) hulk veres on oluliseks riskifaktoriks südame-veresoonkonna haiguste tekkel. Teades, et rasvarikka toiduportsu söömise järel tõuseb vere triglütseriidide tase eri inimestel erineval määral, uurisid Marylandi Meditsiiniülikooli (USA) teadlased, kas selliste erinevuste põhjus võiks peituda mõnes konkreetses geenis, vahendas Eesti Geenikeskus.
Selleks viisid nad läbi nn ülegenoomse assotsiatsiooniuuringu 809 Vana Ordu amishiga, kel võeti vere triglütseriidi- ja geeniproovid enne ja pärast priske jäätisekokteili manustamist. Amishid valiti katsealusteks seetõttu, et nende kokkuhoidvas kogukonnas on kahesaja aasta vältel toimunud sugulasabielud põhjustanud geneetilise ühtlustumise. Tänu sellele on võimalik mingi tunnusega seostuvate geenide leidmine märgatavalt väiksema katsegrupiga kui katsetes geneetiliselt mitmekesiste populatsioonidega (näiteks eestlastega).