Autor: Violetta Riidas • 28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Üleminekuaastate hormoonravi lisab rinnavähiriski

Üleminekuaastate vaevuste leevendamiseks mõeldud hormoonpreparaatide tarvitamise vähendamine viib omakorda väiksemaks rinnavähiriski.

Uuringu põhjal on Rootsis ja Norras rinnavähi esinemissagedus tõusnud alates 1995. aastast kuni ajani, kui üleminekuvaevusi leevendavate hormoonide müük saavutas oma tipptaseme Rootsis 1998. aastal ja Norras 2001. aastal. Kui preparaatide müük vähenes, hakkasid ka rinnavähi juhud üleminekuaastaid ületanute vanuserühmas vähenema, vahendas Mediuutiset väljaandes Maturitas avaldatud Põhjamaid puudutavat statistilist uuringut.

Soomes pidurdus vähijuhtude arv 55-64 aastaste hulgas, kuid 50-54 aastaste puhul positiivset trendi ei märgatud.Uuringutulemused kinnitavad ka varasemaid ameeriklaste ja sakslaste uuringutulemusi, milles on tõdetud, et üleminekuvaevuseid pärssivad hormoonpreparaadid lisavad rinnavähiriski.„Hormoonravi tasuks rakendada vaid neil naistel, kellel on eriti suured vaevused,“ ütles uuringus osalenud professor Elina Hemminki Soome tervishoiuametist.Hemminki sõnul kasutatakse Soomes hormoonravi oluliselt rohkem kui Rootsis ja Norras.Hemminki on ka varem sel teemal sõna võtnud ning saanud kodumaal terava kriitika osaliseks.Kriitikute hinnangul on näiteks raske hinnata, millal hormoonide kasutamine on õigustatud ja millal see on üleliigne. Nii mõnegi vaevuste all kannataja elukvaliteet paraneb tänu hormoonravile märgatavalt. Kriitika osaliseks sai ka statistiline uurimus. Statistika kohaselt lisab näiteks ka jäätise söömine enneaegseid surmasid – seega põhjuse ja tagajärje seos ei ole alati ühene.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099