Autor: Triin Tabur • 8. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nanotehnoloogia toidus kätkeb aimamatuid riske

Brittide hinnangul kasvab nanotehnoloogia kasutamine toidutööstuses järgmise kümnendi jooksul hüppeliselt, kuid see võib kaasa tuua riske, millest meil praegu aimugi pole.

Suurbritannia parlamendi ülemkoja teadus- ja tehnoloogiakomitee avaldatud raport juhib tähelepanu sellele, et praegu on maailmas müügil juba vähemalt 600 toodet, mis sisaldavad juuksekarvast tuhandeid kordi väiksemaid nanoosakesi, ning ligi 80 neist on toidutööstuse produktid, vahendas Tarbija24 Reutersit.

Raporti koostamisel abiks olnud immunofarmakoloogiaprofessor Stephen Holgate ütles, et seni tehtud uuringutest on osa näidanud, et nanoosakesed käituvad organismis hoopis teisiti kui suuremad osakesed. Näiteks suudavad nanoosakesed tungida läbi barjääride maksa, neerudesse ja isegi ajju, kuid mil moel see inimese organismi mõjutab, on teadmata.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099