Autor: Violetta Riidas • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Katku mõistatusele leiti viimaks lahendus

Elus rakkude mikrokuvamisega seonduvat nn difraktsioonibarjääri nihutava uurimustöö raames demonstreerisid USA-s New Mexico osariigis Albuquerque’s tegutseva riikliku Sandia laboratooriumi uurijad uue rekordilise eraldusteravusega mikroskoopiatehnika, nn stohhastilise optilise rekonstruktiivmikroskoopia (STORM, ingl Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) võimalusi.

STORM-mikroskoopia võimaldab nimelt samaaegselt kuvada mitmeid molekule elavate immuunrakkude sisemuses. Nagu kirjeldatud eile Baltimore’is toimunud USA biofüüsikaliidu aastakonverentsil, demonstreerisid Jesse Aaron ja Jerilyn Timlin seda uut tehnikat rakendades, kuidas muutub teatud valkude kontsentratsioon mõnede bakteris E. coli sisalduvate toksiinidega kokku puutuvate inim-immuunrakkude membraanides, ning näitasid, et katku põhjustava bakteri Y. pestis toksiinidega kokku puutunud immuunrakkudes selliseid muudatusi ei toimu, vahendas Forte portaali PhysOrg.com.

Töö on märkimisväärne, kuna pakub vastuse küsimusele, kuidas meie organismid oskavad mõnikord loomulikul moel tõrjuda teatud baktereid, näiteks E. colit, samas kui katkubakteritel õnnestub meie immuunsüsteemist mööda hiilida. Enamgi veel, see on esimene kord, mil taoliseid erinevuseid on tuvastada õnnestunud, kuna sedasorti molekulaarsed muudatused on liiga tillukesed, et neid oleks võimalik vaadelda tavapäraste meetoditega, mis lubavad mikroskoopilist maailma uudistada vaid nn difraktsioonipiirini — põhimõtteliselt ainult nii väikeste elementideni, mis veel nähtava valguse lahutusvõime piiresse mahuvad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099