Autor: Violetta Riidas • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus ajastu: diagnostika allergeenikomponentidega

Immunoglobuliin E (IgE) vahendatud allergia diagnostika aluseks on anamnees ja sensibiliseerumise tuvastamine nahatestiga või seerumi allergeenispetsiifilise IgE määramise teel, vajadusel koos provokatsioonitestidega.

Seni on diagnostilised testid kasutanud allergeenina looduslikust materjalist toodetud allergeeniekstrakte. Selline ekstrakt on paljude allergeensete ja mitteallergeensete molekulide segu. Diagnostika naturaalse allergeeniekstraktiga tuvastab vaid allergeeniallika (nt kaseõietolm, lehmapiim), mitte aga sensibiliseerumise põhjustanud allergeenseid molekule, mis võivad sama allergeeniallika suhtes sensibiliseerunud isikuil olla erinevad.

Üle 2000 tuvastatud allergeense molekuliAllergeeniallikais sisalduvaid allergeenseid molekule, mida on tuvastatud üle 2000, nimetatakse allergeenikomponentideks. Nende tundmaõppimine on oluliselt laiendanud teadmisi allergeenide omadustest ja funktsioonidest ning nende seostest allergia kliiniliste väljendustega. Kliinilises töös on kättesaadavad paljud oluliste aero- ja toiduallergeenide looduslikust allikast isoleeritud (puhastatud, naturaalsed) või biotehnoloogiliselt toodetud (rekombinantsed) allergeenikomponendid, mille IgE sidumise võime on võrreldav naturaalsete allergeenidega. Naturaalsete allergeeniekstraktide kasutamine testiallergeenina põhjustab probleeme.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099