Töö tulemused põhinesid vähi ja toitumise Euroopa uuringute programmi (EPIC) osalejate andmetel. Antud programm on fokusseeritud toitumise pikaajalise mõju uuringule vähi arengus, kusjuures käsitletakse enam kui poole miljoni inimese andmeid kümnes Euroopa riigis. Programmi raames võrreldi 1200 soolevähi patsiendi andmeid sama paljude tervete inimestega, kelle vanus, sugu ja rahvus olid sarnased. Osalejatelt võeti vereproove ning neid küsitleti ka toitumisharjumuste kohta.
Inimesed, kel nii HDL-i kui ka teise veres sisalduva rasva apolipoproteiin A (ApoA) tasemed olid kõrgemad, omasid madalamat soolevähi tekkeriski. HDL-i suurenemine 16,6 mg/dl ja ApoA kasv 32 mg/dl vähendas soolevähi arengu tõenäosust vastavalt 22 ja 18 %. Seda isegi siis, kui dieedi, elustiili ja kaalu erinevused olid juba arvesse võetud.