Autor: Kadi Heinsalu • 4. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perearstid ministrile: loobume augustist puuetetõendite täitmisest digiloos

Eesti Perearstide Selts (EPS) teatas 27. juunil sotsiaalministrile saadetud kirjas, et nn digilooga liitunud perearstid loobuvad 1. augustist puuete ja töövõimekaotuse protsendi määramiseks vajalike terviseseisundite kirjelduste täitmisest, annab seltsi üks juhatuse liikmeid Anneli Talvik teada perearstide kodulehel.

Jätkub Anneli Talviku teadaanne:

Endisel viisil jätkavad vaid need perearstid, kes ei edasta veel andmeid E-Tervise infosüsteemi.Süsteemi muutmiseks vajalikke IT arendusi on aastast 2002 kuni siiani pidevalt edasi lükatud. Viimasele perearstide arupärimisele vastuseks saadetud kiri sisaldab taas vaid IT arenduste tähtaegu ning mitte ühtki sisulist lahendust.Puuete/töövõime kaotuse protsendi määramise süsteemi praegusel kujul on ebaotstarbekaks ja kulukaks hinnanud ka riigikontroll. Perearstiabi korralduslikele probleemidele juhtis riigikontroll tähelepanu ühtlasi kevadel valminud auditis. Probleemide põhjuseks on poliitiline otsustamatus ja tahte puudus – sama väljendab ka puuete temaatika käsitlus 9 aasta jooksul.Püsiva töövõimetuse või puude tuvastamise ekspertiis tehakse patsiendi enda algatusel kahe erineva dokumendi põhjal – inimene ise täidab ekspertiisitaotluse vormi, pere- või eriarst täidab terviseseisundi kirjelduse vormi www.sm.ee Eesti Perearstide Selts (EPS) saatis kirja sotsiaalministrile, juhtides tähelepanu, et sotsiaalne ekspertiis puude raskusastme määramiseks on tasustamata ning arstid ei pea võimalikuks tasuta töö tegemist. EPS kiri sotsiaalministrile ning õiguskantslerile, kus juhitakse tähelepanu, et perearsti roll ei vasta puude astme ja töövõimekaotuse protsendi määramisel perearstide tööpõllule ning puudub perearsti panuse kompenseerimise mehhanism. Õiguskantsleri vastus:..Tegemist ei ole tervishoiuteenuse osutamisega…TTKS-st ega selle alusel kehtestatud Perearsti tööjuhendist ei ilmne, et perearst kohustuks osalema puude raskusastme määramise ja lisakulude tuvastamise menetluses.(TTKS- Tervishoiuteenuste korraldamise seadus). perearstid tõid terviseseisundi kirjeldamise uue vormi väljatöötamisel esile, et puudesüsteem on devalveerunud ning arstid teevad sotsiaaltööd, mis ei ole arstiressursi mõistlik kasutus. terviseseisundi kirjeldus on arsti jaoks väga töömahukas ning on mujal maailmas tasustatud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099