11. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vandeadvokaat: kogu Euroopas on arstid mures hagide kasvu pärast

Euroopa obsteetrika ja günekoloogia XXI kongressil minu poolt peetud õigusalase ettekande vastukajast ilmnes, et kõikjal Euroopas on arstid mures tervishoiuteenuse osutamisega seonduvate hagide kasvu ja USAs valitseva hagemismaania stsenaariumi Euroopasse kandumise üle.

Milline on hetkel olukord Euroopas ja meil Eestis ning kas on põhjust karta, et ka meil muutuvad hagid raviprotsessi üheks osaks nii, et ütlemine aja ja haavade paranemise kohta asendub tõdemusega, et ainult raha parandab kõik haavad?

16.04.2010. a Euroopa Komisjoni poolt avaldatud Eurobarometer’ i uuringu „Patsiendi ohutus ja kvaliteet tervishoius“ kohaselt on 39% Eestis küsitletud inimestest või nende lähedastest (Euroopa keskmine 25%) puutunud kokku meditsiini „kõrvalnähtudega“, mille hulka olid arvatud nii haigla infektsioonid, diagnoosivead, kirurgilised vead, ravimitega seotud vead ja meditsiiniseadmete vead. On ilmne, et ainult ühe uuringu pinnalt, mis kajastab ainult patsientide nägemust, ei ole võimalik teha kaugeleulatuvaid järeldusi teenuse kvaliteedi osas. Küll aga näitab uuringu see osa, mis käsitleb „kõrvalnähtudest“ teavitamist ilmselt üsnagi adekvaatselt patsientide hoiakuid ja nende käitumist võimalike kvaliteediprobleemidega kokkupuutumisel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099