MSD sai Nuvaringi show eest ravimiametilt 25 000 eurot trahvi

Ravimiamet tegi täna otsuse Merck Sharp
Dohme OÜ väärteoasjas ja määras 25 000 euro suuruse trahvi nn Nuvaringi
show eest, teatas amet. Otsus pole veel jõustunud, kuna ravimifirma
võib selle edasi kaevata.

"Ravimiamet ei ole varem ravimireklaami nõuete rikkumise ja müügi kingitustega mõjutamise eest samas suurusjärgus rahatrahve määranud, kuid kindlasti pöörab Ravimiamet ka edaspidi järelevalves suuremat tähelepanu ravimitootjate korraldatavate üritustele," ütles Ravimiameti peadirektori asetäitja abi Kaili Lellep Med24le.

Ravimiamet tegi otsuse Merck Sharp Dohme OÜ väärteoasjas 1. aprillil naistearstidele korraldatud ürituse „Öövalve 2 ehk jumal tänatud, et sa valves oled!“ osas. Ravimiameti otsus jõustub, kui Merck Sharp Dohme OÜ või tema kaitsja ei ole 15 päeva jooksul esitanud otsuse peale kaebust maakohtule.

Ravimiamet leidis oma otsuses, et ürituse korraldamisel rikkus Merck Sharp Dohme OÜ ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keeldu ning mitmeid reklaami- ja ravimiseaduses ravimireklaamile sätestatud nõudeid.

Kuna ürituse meelelahutuslik osa ületas oluliselt teaduslikku poolt, rikkus otsuse kohaselt Merck Sharp Dohme OÜ ravimiseaduse § 86 lõiget 6 ning korraldatud üritusega mõjutati retseptiravimi Nuvaring väljakirjutamist ja müüki. Kuna ürituse puhul on tegemist ravimireklaamiga, laieneb pakutavatele hüvedele ravimiseaduse § 86 lõikest 1 tulenev piirang, mida samuti otsuse kohaselt rikuti.

Lisaks tuvastas Ravimiamet ürituse käigus reklaamiseaduse § 3 lõike 1 rikkumise, sest üritusel on retseptiravimi kohta avalikustati teavet viisil, millest ei olnud tavalise tähelepanu korral arusaadav, et tegemist on reklaamiga ning reklaamitakse retseptiravimit. Samuti edastati retseptiravimi reklaami isikutele, kellele ei ole lubatud retseptiravimeid reklaamida ja üritusel ei registreeritud kõiki osalejaid rikkudes ravimiseaduse § 82 lg 3 punkti 2. Lisaks esitati retseptiravimi Nuvaring kohta teave kallutatult, teave ei olnud kooskõlas ravimi omaduste kokkuvõttega ning seetõttu rikuti ravimiseaduse § 83 lõiget 3.

Ravimiamet leidis oma otsuses, et ürituse korraldamisega pani Merck Sharp Dohme OÜ toime ravimiseaduse § 107 lg 2 järgi kvalifitseeritava väärteo, s.o ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumise. Ravimiamet määras Merck Sharp Dohme OÜ-le 25 000 euro suuruse trahvi. Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses.

Otsususega saab tutvuda pärast selle jõustumist. Ravimiameti otsus jõustub, kui Merck Sharp Dohme OÜ ei ole 15 päeva möödudes otsuse peale esitanud maakohtule kaebust.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.